16. oktober 2018

Billige solceller kaster lys over utviklingslandene

Stort prisfall på solceller gir millioner av fattige adgang til elektrisitet, selv om de bor langt unna nærmeste kraftverk.

Foto: CC BY 2.0 Russell Watkins/DFID / Flickr

Foto: CC BY 2.0 Russell Watkins/DFID / Flickr

Solceller har blitt en stor hit blant verdens utviklingsland, og både i Afrika, Asia og Latin-Amerika sprer de seg hurtig. Siden 2011 er antallet mennesker med tilgang til strøm fra de såkalte off-grid-anleggene seksdoblet.

Off-grid vil si at man selv produserer sin egen elektrisitet lokalt, i stedet for å få den gjennom ledningsnettet fra et kraftverk. Det kan både skje gjennom små vannkraftverk, biogass, vindmøller og solceller. Økningen av populariteten til solceller skyldes et enormt prisfall på kort tid.

I 2011 var det kun rundt 20 millioner mennesker som produserte egen strøm lokalt. Tall fra 2016 viser at 133 millioner nå har tilgang på lokalt produsert elektrisitet. Dette fremgår av en ny rapport fra IRENA, det internasjonale byrået for fornybar energi.

Strøm forandrer liv

– Vi begynner å forstå hvordan lokalt produsert fornybar energi forandrer livet til dem som får tilgang til den. Strøm bringer både stabilitet og muligheter for millioner av mennesker over hele verden, sier Dr. Rabia Ferroukhi, visedirektør for IRENAs avdeling for viten, politikk og finansiering.

Det er spesielt de små solcelleanleggene på under 11 watt som blomstrer, som primært gir strøm til belysning om natten. Det mest konkrete eksempelet er fattige familier som får et par små solcellelamper, slik at barna kan gjøre lekser om kvelden. I tillegg går en stor del av den fornybare elektrisiteten til ting som mobilmaster, vannpumper og gatebelysning.

Lokalt produsert off grid-strøm vil være en vesentlig del av løsningen på hvordan gi elektrisitet til en milliard mennesker, som fortsatt ikke har tilgang på strøm, ifølge IRENA.