Global allianse har nå vaksinert en milliard barn mot dødbringende sykdommer

Det fikk stor betydning da en rekke organisasjoner, stater og virksomheter i år 2000 gikk sammen for å utbedre vaksiner i stor skala. Vaksinealliansen har nå vaksinert i alt en milliard barn.

Del

Mens den vestlige verden har diskutert nye vaksiner mot den nye sykdommen korona, som primært rammer de eldste, fortsetter arbeidet i verdens fattigste land for å vaksinere mot gamle sykdommer, som særlig rammer de yngste. 

Siden 2000 har vaksinealliansen GAVI (den Globale Alliansen for Vaksiner og Immunisering) vaksinert en milliard barn mot en rekke sykdommer, som på ingen måte er nye og sjeldent havner på noen forsider, men som allikevel dreper mange barn hvert år. 

Det handler blant annet om meslinger, stivkrampe, røde hunder, kolera og gul feber. Sykdommer som kan være alvorlige, men man har også kjente og gjennomtestede vaksiner klare til bruk. 

Redder millioner av liv 

Bare siden 2021 har verdens land via GAVI vaksinert 130 millioner barn, og samarbeidet er på god vei til å nå neste mål om å vaksinere i alt 300 millioner barn innen 2025. Hvis man når målet, forventes de mange vaksinasjonene til å redde mellom syv og åtte millioner liv. Det fremgår i en ny evalueringsrapport, som kom ut i forbindelse med en stor donorkonferanse i Madrid, som nettopp ble avsluttet. 

– I India er det nå en hel generasjon av unge voksne, som lever og har det godt takket være effekten av immunisering – la oss prøve å oppnå enda mer for de, som fremdeles er barn i dag, sa den indiske helseministeren, Mansukh Mandaviya, på konferansen. 

GAVI er et kjempestort partnerskap mellom privat og offentlig, hvor utviklingslandene og donorland har gått sammen med FN, verdens helseorganisasjon, utviklingsorganisasjoner, vaksineindustrien, store virksomheter og private sponsorer som blant annet Bill og Melinda Gates-fondet. 

Målet er å utbre vaksiner til langt flere mennesker i verden og få prisen på vaksinene ned ved å koordinere felles innkjøp av mange doser på én gang og på den måten oppnå mengderabatt. 

Det siste har man kun delvis fått til. I følge GAVI selv har det skjedd “noen fremskritt”, og det er inntil videre spart i alt 300 millioner dollar på de store mengdeinkjøpene mellom 2021 og 2025. Men målet var faktisk at man skulle spare 900 millioner. 

Utover en milliard barn har alliansen også vaksiner omkring fem milliarder voksne mot en rekke forskjellige sykdommer.