4. november 2020

Kampen mot AIDS kan vinnes

På 2000-tallet døde millioner av AIDS. I dag er håpet om å utrydde sykdommen faktisk en realitet, ifølge direktøren for AIDS-fondet.

På begynnelsen av 80-tallet herjet det en ny og farlig sykdom blant LHBTIQ+-miljøet. Symptomene var tydelige; vekttap, kvelende lungebetennelse, blodhoste og død. 

Sykdommen AIDS rammet hardt. Den ene etter den andre ble diagnostisert med sykdommen. I tillegg til å ramme LHBTIQ+-samfunnet hardt, herjet sykdommen spesielt tungt i fattige afrikanske land. I starten av 2000-tallet drepte AIDS 1.7 millioner mennesker på verdensbasis.

I dag er bekjempelsen heldigvis kommet langt. AIDS-relaterte dødsfall har falt jevnlig siden midten av midt 2000-tallet til i dag. 

Ifølge de nyeste tallene fra FN var det 690 000 mennesker som døde av sykdommen i 2019. Det er 60 prosent færre enn i 2004. Dette skyldes først og fremst effektiv behandling, og at flere i verden får den. 

«Det er positivt at det er stor fremgang. Det viser, at hvis vi står sammen, kan vi til slutt vinne kampen mot AIDS», sier Andreas Gylling Æbelø, direktør for AIDS-fondet.

Behandlingen når fremdeles ikke alle

Til tross for den jevne nedgangen i dødsfall, er det fremdeles mange utfordringer i kampen mot AIDS. Selv om de nyeste tallene også viser at om lag to tredjedeler av pasientene nå får behandling, er det fortsatt ekstrem ulikhet i hvem det er som får den. 

Behandlingen når ikke alltid de fattigste og mest sårbare. Både fordi behandlingen koster penger de ikke alltid har, men også fordi det er mange andre problemer som de må takle først, forklarer Andreas Gylling Æbelø. 

«Fattigdom gjør at det er andre ting som kommer før behandlingen. Si at dersom du er alenemor fra Uganda, så kan det hende at medisin ikke blir topprioritet. Noe så enkelt som å sikre seg en jobb, skaffe mat til barna sine eller leve uten vold kommer først. Og hvis du samtidig må gå til en helseklinikk i mange timer for å kjøpe medisiner, så går det rett og slett ikke», sier han. 

Fattigdom er derfor en avgjørende faktor når det kommer til hvem det er som ender med å få behandling. Og mangel på behandling er en av de største årsakene til at kampen mot AIDS ikke når FNs offisielle mål for 2020; mindre enn 500 000 dødsfall i året.

«Det er en skam at det fortsatt er i underkant av 700 000 mennesker som dør hvert år av AIDS, når vi faktisk har en behandling som kan holde mennesker i live», sier Andreas Gylling Æbelø.

Koronas avtrykk

Det er i midlertidig ikke til å unngå at kampen mot AIDS blir påvirket av korona-pandemien. FN spår at dødsfall fra AIDS vil øke i 2020 på grunn av koronaen. Spesielt de fattigste delene av Afrika vil oppleve en tilbakegang, som i verste fall kan koste 500 000 liv.

Selv om verdens brannslanger er rettet mot koronaen, brenner fortsatt AIDS-pandemien. Det er derfor viktig å ikke glemme kampen mot AIDS. 

“Når verdenssamfunnet står sammen, kan vi se at vi kan gjøre en forskjell. Vi har jo nettopp utryddet vill-polio i Afrika, noe som kan minne oss om hva som faktisk er mulig”, sier Andreas Gylling Æbelø.«Vi er nærme å nå målet. Det er derfor viktig å tråkke enda litt mer på gasspedalen, og jeg tror at vi fremdeles kan lykkes».