Fra byen Gbarnga, i Liberia. Foto: CCBY Erik Cleves Kristensen

Kenya gir gratis solkrem til albinoer

Livet har sakte men sikkert begynt å bli bedre for noen av Afrikas albinoer, som ofte er utsatt for både overtro, vold og brennende sol.

Del

Albinoer i Afrika

  • En albino er en person som på grunn av sine gener har ekstremt lys hud og hår. Synet kan også være påvirket.
  • Det antas at det er titusener av mennesker i Afrika som er født som albinoer. I noen befolkningsgrupper i det sørlige Afrika kan tallet være så høyt som en av hver tusen. I Norge blir det årlig kun født cirka tre albinoer, men i Tanzania vurderer man at det i dag lever over 18.000.
  • I afrikanske land skiller albinoene seg ut, og i kombinasjon med manglende utdannelse og overtro har det medført stigmatisering, diskriminering og i noen tilfeller overfall og mord.

    Kilde om fødsler av albinoer i Norge: http://www.albinisme.no/index.php/startsiden/albinisme

: Afrika

Norske medier har skrevet mye om angrep på albinoer i en rekke afrikanske land, hvor albinoenes usedvanlige hvite hud har gjort dem til mål for overtroiske angrep. Dette er en reell trussel, for det har vært over 600 angrep siden 2006. Men den største trusselen mot de afrikanske albinoenes liv er faktisk hudkreft, siden de vokser opp under tropisk sol uten beskyttende pigment i huden. Kun to prosent av albinoene lever lengre enn 40 år.

Derfor har Kenyas regjering begynt å utdele gratis solkrem til alle albinoer som møter opp på et av landets 190 sykehus. Det er et av de konkrete fremskrittene som fremgår fra en ny rapport fra FNs uavhengige ekspert i menneskerettigheter for albinoer, Ikponwosa Ero. Hun har nettopp har vært i Kenya for å undersøke forholdene, og selv om det fortsatt er mer å gjøre, har landet nådd langt:

– Jeg vil gjerne ønske Kenyas regjering gratulasjoner for de konkrete tiltakene de har satt i gang for å forbedre situasjonen for personer med albinisme, sier Ero, som selv er albino og fra Nigeria.

Mer fokus på albinoenes rettigheter

Etter samtaler med organisasjoner og personer med albinisme vurderer Ero det slik at Kenya er på vei til å bli en regional frontløper for albinoenes liv og rettigheter.

Blant annet er diskrimineringen i offentligheten sakte men sikkert på vei ned. Dette skyldes blant annet at det har kommet flere albinoer som rollemodeller i høytstående posisjoner, deriblant i Kenyas høyesterett.

I fjor undersøkte også Ero forholdene i nabolandet Tanzania, hvor en av konklusjonene var at antall fysiske angrep på albinoer synker. Mye av grunnen til dette er at regjeringen har forbudt heksedoktorer og ansatt forsvarere med fokus på å få voldssaker mot albinoer hurtigere gjennom rettssystemet.