Vaksinasjon er svært viktig i bekjempelsen av en rekke sykdommer, men også andre metoder er under utvikling. Illustrasjonsfoto: CCBY CDC Global

Nyttårsspesial: Helse

Når man tenker på «helse» i 2020, vil nok pandemi og dens dystre konsekvenser dukke opp hos de fleste. Men, tro det eller ei, 2020 har også bydd på en rekke positive fremskritt innen helse. Her plukker vi frem noen av høydepunktene vi har skrevet om dette året.

Del

Sykdommen AIDS har tatt mange menneskeliv, men vi ser nå en kraftig nedgang. Den brutale sykdommen ble oppdaget på 80-tallet og rammet særlig LHBTIQ+-miljøet. På starten av 2000-tallet krevde den hele 1.7 millioner menneskeliv på verdensbasis. I dag er heldigvis tallene annerledes. Med en 60 prosents nedgang siden 2004, var det 690 000 mennesker som døde av AIDS i 2019. Det er derimot stor forskjell i hvem som får behandling for sykdommen. Ofte når ikke behandlingen frem til de mest fattige og sårbare. Likevel gir fremgangen et håp om at vi en dag kan vinne kampen over den brutale sykdommen.

En mindre kjent sykdom som også har blitt sterkt redusert, er øyeklamydia. Her i Norge tenker vi mest på klamydia som en kjønnssykdom, men bakterien Chlamydia trachomatis kan også ramme øynene, og i verste fall medføre permanent blindhet. Denne typen klamydia kalles trakom, og er mest utbredt i utviklingsland. I 2002 var 1.5 milliarder mennesker i risikogruppen for denne sykdommen, men det siste året er tallet redusert med 91 prosent til 142 millioner. 13 land har helt eliminert sykdommen. Den viktigste årsaken til nedgangen er bedre hygiene og tilgang til såpe og vann.

Vaksinefremgang

Rotavirus er den største grunnen til at små barn får alvorlig diaré, noe som igjen kan være dødelig, særlig for underernærte barn. Vi har lenge hatt vaksiner mot sykdommen, men siden disse har krevd nedkjøling, har det vært vanskelig å bruke de i områder med mangelfull tilgang til elektrisitet. Derfor er det svært positivt at det har kommet en ny vaksine som er bedre rustet til å nå alle. Den nye vaksinen, som ble godkjent i 2018, er både effektiv, trygg og billigere enn de gamle.

En ny og billigere vaksine skaper også håp i kampen mot en annen utbredt sykdom. Lungebetennelse er den sykdommen som tar flest liv hos barn på verdensbasis, rundt 800.000 barn under fem år i året. Nå har det blitt utviklet en ny vaksine som er langt billigere enn den tidligere. Dette er svært positivt både for lavinntektsland og mellominntektsland, som nå vil kunne kjøpe opp flere vaksiner. Det er Serum Institute i India, i samarbeid med Unicef og Gavi, som står bak den nye vaksinen.

Nye metoder

Mer ukjente metoder blir også tatt i bruk for å bekjempe sykdommer. Den tropiske sykdommen denguefeber smitter til mennesker via mygg, men nå skal også mygg tas i bruk for å bekjempe sykdommen. Myggen blir infisert med en bakterie kalt Wolbachia, noe som hindrer den fra å spre dengue til mennesker. Foreløpig er dette kun et forskningsprosjekt, men i provinsbyen Yogyakarta på den indonesiske øya Java, har metoden ført til 77 prosent færre sykdomstilfeller på tre år i det området myggen ble satt ut. Dette gir håp i kampen mot sykdommen.

En lignende metode er også under utvikling mot sykdommen malaria. Forskere har nemlig oppdaget en sopp, Microsporidia MB, som lever inni rundt fem prosent av myggen som svermer rundt bredden av Victoriasjøen i Kenya. Soppen gjør ingen skade på myggen, men den gjør at myggen ikke er i stand til å smitte mennesker med malaria. Dermed ser man for seg at å spre soppsporer kan være en ny og effektiv måte å stoppe sykdommen på. Metoden krever derimot mer forskning, men disse funnene gir likevel et håp om at man en dag kan bytte ut insektsgift og myggnettinger.