27. april 2018

Skolebuss kjører barn ut av slummen

På utsiden ser det bare ut som en gammel ramponert buss, men selv om denne bussen står helt stille gir den tusenvis av barn muligheten til å oppdage nye horisonter.

Foto: Plan Danmark

Foto: Plan Danmark

I millionbyen Mumbai stanser det en helt spesiell skolebuss hver dag på fire steder i byen. Det merkelige med denne skolebussen er at den ikke kjører barna til skolen. Den kjører faktisk ingen steder. I stedet går barna på skole inne i bussen. Når setene er slått opp er det plass til et slags klasserom. Her sitter barna på gulvet mens de skriver og tegner med kritt på hver sin tavle.

Det er også noe spesielt med barna i denne skolebussen. De kommer alle i fra slummen og noen av de bor på gata. Deres foreldre arbeider som fattige havnearbeidere, fiskesløyere eller avfallssamlere i den enorme storbyen hvor 42 prosent av de 12 millioner innbyggeren lever i slummen.

Ofte har ikke foreldrene selv gått på skolen, så risikoen er stor for at barna deres heller ikke kommer til å gjøre det. Men med den spesielle skolebussen, kalt «School on Weels’», får disse barna allikevel en sjanse til å lære seg å lese og skrive.

Også lærerne i bussen er det noe spesielt med. De er nemlig frivillig som ikke bare underviser, de oppsøker også foreldrene til fattige barn og overbeviser dem om å sende barna sine til skolebussen.  Uten denne oppsøkende kontakten ville mange av barna blitt barnearbeidere og gått glipp av utdannelse.

I bussen underviser de frivillige lærerne på en uformell måte. Slik lærer de både noe faglig samtidig som de får kompetanse de har bruk for når de skal fortsette i den mer formelle allmennskolen. Men selv de barna som når så langt fortsetter å bruke bussen som en slags leksekafe hvor de kan få hjelp til leksene.

Det er til sammen fem slike skolebusser i Mumbai og de har nå kjørt i 10 år. Siden 2008 har prosjektet vært støttet av organisasjonen Plan Internasonal og ifølge organisasjonen har omlag 3000 barn hvert år benyttet seg av de rullende klasserommene. Omlag 28 prosent av barna lykkes med å fortsette i den alminnelige skolen etter endt tid med forberedelser i skolebussen.