30. mai 2022

Canada skriver ut nasjonalparker på resept

Pasienter med psykiske helseutfordringer, kan få utflukter ut i naturen på resept.

Grafikk: Emma Svane

Grafikk: Emma Svane

Canada er rik på naturopplevelser. Det er snøkledde fjellkjeder, krystallklare sjøer, tåkekledde barskoger, svimlende fossefall og vakre kyster. Og nå kan leger i det nordamerikanske land skrive ut “opphold i naturen” på resept til deres pasienter. Resepten innebærer blant annet et årskort til landets nasjonalparker. Det koster cirka 530 kroner for en voksen normalt. 

Det kan virke merkelig, fordi vi er vant til å få medisin på resept, men naturen kan faktisk bidra til mindre psykiske symptomer relatert til depresjon, stress og angst. Et nytt forskningsstudie fra University of Michigan viser, at du kun trenger å oppholde deg i naturen i 20 minutter tre ganger i uken for å oppleve et markant fall i stress-symptomer. 

 Flere har begynt å ta naturen alvorlig, fordi det har blitt dokumentert igjen og igjen, at vi får færre stresshormoner og våre nervesystem får det bedre når vi går en tur i skogen eller sitter ved vannet, sier psykolog Trine Karsholt, som selv benytter seg av naturen under sine terapitimer. 

Hun forklarer også at grunnen til mistrivsel i store trekk er fordi vi har blitt så avskåret fra naturen. Hverdagen er fylt med oppgaver og utenfra press. I naturen kan man lettere bare være, og det har vi veldig behov for. 

Vi har et samfunn hvor vil hele tiden skal prestere, og hvor vi inntar alt for mange sanseinntrykk som er usunne for vår mentale helse, fordi det aktiverer våres kamp-flukt system. Når vi oppholder oss i naturen, har det en motsatt effekt. De sanseinntrykkene vi får her, får oss til å føle oss trygge og krever mye mindre bearbeiding. 

Naturen er en hjelpende hånd

Natur på resept skjer kun en uke etter at en ny undersøkelse viste at flere canadiere var engstelige for klimaendringer. I fjor var det en hetebølge i Canada. Hetebølgen gjorde 60 prosent av de spurte i undersøkelsen, enten meget eller noe mer bekymret for klimaendringer. 

Natur på resept var en av løsningene på den stigende engsteligheten, fordi det mildner angstsymptomer og inspirerer til handling. Utover det skjer det en positiv selvforsterkende sirkel: Når vi føler oss tilknyttet med naturen, så passer vi bedre på den. 

Det er altså mange fordeler ved å oppholde seg i naturen, og en resept kan være med på å få pasienter med psykiske helseproblemer ut i skogen eller ut til vannet. Studier viser nemlig at det er større sannsynlighet for at vi gjør noe, hvis det er skrevet ned av praktiserende leger, enn hvis de bare oppfordrer om det muntlig. 

 Jeg tror helt sikkert, at flere vil oppsøke naturen hvis de fikk det på resept. Det kan være vanskelig hvis man er rammet av stress eller depresjon å oppsøke hjelp, og så er det lettere å overskue hvis ens lege skriver ned at man skal ut i naturen, sier Trine Karsholt. 

Hun forklarer at det ikke betyr at det ikke lengre er bruk for eksempelvis psykologer. For at det å være i naturen skal ha den beste effekten, er det viktig at det er strukturert og hvis man har det veldig dårlig- også assistert. Men hvis naturen kan fjerne litt av den overbelastningen som er på psykiatrien ville det være en stor hjelp. 

 Alle bør oppsøke naturen mer. Det er nemlig også forebyggende.