18. juni 2020

Ti regnbueseiere i 2020

Det er nok av dårlig nytt for LHBTIQ+-personer verden over. Men la oss ikke glemme alt det gode som skjer – det er mer enn du tror!

Foto: Jose Pablo Garcia / Unsplash

Foto: Jose Pablo Garcia / Unsplash

1. Lov å gifte seg med den du elsker i Nord-Irland

I februar ble likekjønnet ekteskap lovlig i Nord-Irland. Nå kan alle kjønn gifte seg i landet, uavhengig av seksuell orientering. Fra før av er likekjønnet ekteskap tillatt i Skottland, England og Wales. Det betyr at hele Storbritannia nå tillater likekjønnet ekteskap.

2. Homoseksualitet avkriminalisert i Gabon

I juni stemte Gabons lovgivere for å avkriminalisere homoseksualitet. En lov fra juli året før gjorde det å være homofil til en kriminell handling som kunne straffes med fensgel i opp til seks måneder. Homoseksualitet ble sett på som “en krenkelse av moral”, og selv om dette fortsatt er en utbredt tanke, kan ikke skeive i Gabon lengre straffes juridisk. Lovendringen støttes også av landets statsminister, Julien Nkoghe Bekale. 

3. Skeive fosterforeldre i Kroatia

I Kroatia har høyesterett vedtatt at også skeive skal få lov til å være fosterforeldre. Fram til nå har ikke likekjønnede par fått lov til å ha fosterbarn. Men menneskerettighetsaktivister tok saken til høyesterett, som kom frem til at det var diskriminerende at skeive ikke får lov til å bli fosterforeldre. 

4. Homofile, bifile og skeive menn får være blodgivere i Brasil

I en dom i Brasils høyesterett ble det i mai besluttet at skeive menn nå skal få være blodgivere. Skeive, bifile og homofile menn i landet har inntil nå ha måttet avstå fra seksuell omgang i 12 måneder for å få lov til å gi blod. Denne regelen ble innført under hiv/aids-epidemien, men har nå blitt opphevet med begrunnelse i ny kunnskap om at skeive ikke utgjør en større risiko som blodgivere enn heterofile.

5. Sveits verner LHBTIQ+-personer mot diskriminering og hatprat 

I flere år har sivilsamfunnet forsøkt å få på plass vern mot diskriminering og hatprat for lhbtiq+ personer i Sveits. Konservative krefter har forsøkt å stoppe et slikt vern, men ved en folkeavstemning i landet i februar i år stemte 63,1 prosent for å en ny lov som sikrer Lhbtiq+-personer juridisk beskyttelse mot diskriminering og hatprat. 

6. Kjærlighet for alle i Costa Rica

Som det aller første landet i Mellom-Amerika innførte Costa Rica retten til å inngå likekjønnet ekteskap 26.mai i år. Den Interamerikanske menneskerettsdomstolen fastslo at det var diskriminerende at likekjønnede par ikke fikk gifte seg på lik linje med heterofile par. Costa Rica tok dette til etterretning og endret loven. 

7. Tyskland og Mexico City forbyr konverteringsterapi mot homofile og transpersoner

I mange land finnes grupper, særlig religiøse, som bruker konverteringsterapi for å endre seksuell orientering eller kjønnsidentiteten til de som ikke er heterofile. Begrunnelsen er at skeive mennesker er syke og kan «helbredes» til å leve et heterofilt liv. Både Mexico City og Tyskland har vedtatt å forby konverteringsterapi av homofile og transpersoner. 

8. Lesbiske par får bli juridiske foreldre til donorbarn 

I mai endret Irland lovverket slik at lesbiske par som gjennomfører kunstig befruktning med kjent donor begge får bli registrert som likeverdige foreldre til sitt barn. Tidligere har
bare heterofile par som gjennomgår denne prosedyren fått lov til å bli registrert som likeverdige foreldre til sitt barn.

9. Lov å skifte kjønn uten kirurgi i Israel

Israel har besluttet at transpersoner skal få bytte juridisk kjønn uten å måtte gjennomgå kirurgi og hormonbehandling. Dette sikrer at transpersoner i Israel kan bli møtt med det de identifiserer seg som i offentlige dokumenter og samfunnet forøvrig. Ikke alle transpersoner verken ønsker eller har mulighet til å gjennomgå operasjoner eller ta hormonbehandling.

10. USA verner LHBTIQ+-personer i arbeidslivet

USAs høyesterett har kommet frem til at LHBTIQ+-personer har krav på juridisk vern mot diskriminering i arbeidslivet. I USA med over 300 millioner innbyggere, er det estimert at det finnes rundt én million transpersoner i arbeidslivet, og rundt syv millioner lesbiske, homofile og skeive arbeidere.