29. september 2020
Antallet elefanter i Kenya fordoblet på 30 år
Selv om elefenbensjegere i Afrika er et økende problem, har væpnede vakter på Kenyas savanne klart å temme krypskytterne i landet.
Det er gode tider for elefantene i Kenya. Det er nemlig mer enn dobbelt så mange elefanter i dag sammenlignet med 1989, året regjeringen innførte væpnet beskyttelse av landets truede dyr. Den gang var det rundt 16.000 elefanter i landet, men gjennom tre tiår har landet lyktes i å temme krypskytterne. Ved utgangen av 2019 ble det registrert hele 34.800 elefanter, skriver Kenya Wildlife Service, som er Kenyas offisielle dyrelivsbeskyttelse.
På savannen i nasjonalparken Amboseli ved foten av Kilimanjaro i det sørlige Kenya, har elefantene det ekstra godt. I år er det nemlig født rekordmange babyelefanter. Det har attpåtil blitt født et tvillingpar.
«Det har vært et vanskelig år for oss alle, men det er også mye å feire. Her i Amboseli trives elefantene», sier Dr. Winnie Kiiru fra the Elephant Protection Initiativ i en pressemelding.
Og det er god grunn til å feire. Bare i år har det blitt født hele 140 nye elefanter i parken, og flere er på vei.
Hard innsats mot krypskytterne
Kenyas suksess med å hindre krypskytteri startet i 1989, hvor Kenya Wildlife Service ble etablert. Etter mange år med krypsskyting av elefanter hang artens eksistens i Kenya i en tynn tråd. Derfor satt regjeringen ut tungt bevæpnede vakter på landets savanne for å beskytte dyrene og fange de som forsøkte å drepe dyrene. Straffen for krypsskyting er fra en bot på rundt 3000 kroner til en fengselsstraff på opp til ti år.
Afrika er fortsatt rammet
Selv om Kenya har hatt suksess med å bekjempe krypskytteri mot elefanter, er det et stadig økende problem i resten av Afrika. På tross av internasjonale avtaler som forbyr handel av elfenben, er det fortsatt stor etterspørsel etter dem. Ifølge FN kan det skyldes økonomisk vekst i Asia, hvor elfenben brukes i tradisjonell medisin. En annen viktig drivfaktor er fattigdom. Lokalområdene ved de afrikanske savanner er preget av stor fattigdom, og krypskytteri er en måte pressede bønder kan tjene penger på.
Undersøkelser viser at Afrika mistet omkring 144.000 elefanter fra 2007 til 2014. Det tilsvarer at omkring 27.000 elefanter hvert år blir drept av krypskytteri. I dag er elefantpopulasjonen i Afrika på omkring 700.000 som betyr at arten stadig er sårbar. Dog er det flere viktige land som begynner å forby elfenbenhandel ved lov. For eksempel har Kina i 2017 og Hong Kong i 2018, som er de største markedene, gjort det forbud å handle elfenben. Samtidig understreker FN innsatsen mot krypskytteri stadig må intensiveres, hvis problemet skal utryddes.
Siste
11. november 2024