29. mars 2021

Analyse: avlyser kraftverk på rekke og rad

Planlagte kullkraftverk blir avlyst av Asias største, nye økonomier. Fornybar energi er nå også god business.

De avlyste kullkraftverkene er på nesten 45 gigawatt samlet, noe som tilsvarer hele Tysklands kullkapasitet. Foto: CC BY-NC-ND 2.0 Zach Frailey / Flickr

Fire av Asias største nye økonomier – Bangladesh, Filippinene, Vietnam og Indonesia – har avlyst planlagte kullkraftverk på til sammen nesten 45 gigawatt, viser en ny analyse fra Global Energy Monitor. Det tilsvarer hele Tysklands kullkapasitet.

Det er gode nyheter for klimaet, ettersom brenning av kull har et svært høyt utslipp av drivhusgasser.

I fjor startet Bangladesh med å avlyse planlagte kullanlegg på totalt 23GW. Senere ble en kansellering av nesten halvparten av den planlagte kullkraften foreslått i Vietnam. Filipinene foreslo deretter en suspensjon av nye kullkraftverk, som kan føre til en kansellering av 9,6 GW, samtidig som den indonesiske regjeringen avlyser planer om nye kullkraftverk.

Bølgen av avlyste kullkraftverk skjer i takt med at fornybar energi har blitt billigere og en bedre business. Markedet for fornybar energi i Sør-Øst-Asia anslås å være verdt 205 milliarder dollar om 10 år, ifølge en ny rapport fra Greenpeace Japan.