3. november 2020
Enorm fredning av hav i to tropeland
Små land kan skape stor forandring under overflaten. Seychellene og Belize er blant de nyeste landene som freder livsviktige havområder.
Et naturparadis under vann, større enn Tyskland og Danmark til sammen. Så stort er havområdet som den lille tropiske øystaten, Seychellene, nå har fredet. På kun fem år har øystaten gått fra å beskytte 0,04 prosent av landets havområde, til i dag å beskytte 30 prosent.
De 410.000 kvadratkilometerne hav i reservatet er nøye kartlagt og utvalgt for å omfatte så mye viktig natur og biomangfold som mulig.
Området omfatter 85 prosent av øystatens korallrev, hvor det lever en lang rekke sjeldne dyr. Blant annet djevelrokker og den godmodige dugong, bedre kjent som sjøku.
Fredningen betyr at fisking, boring etter olje og lignende aktiviteter blir helt forbudt i noen områder og sterkt begrenset i andre. Bærekraftig turisme vil derimot fortsette å være tillatt. Hvis noen bryter forbudet kan de se fram til enten en stor bot eller til og med fengsel i alvorlige tilfeller.
“Seychellene er en havnasjon og som folk er vi tett knyttet til havet. Ved å beskytte disse store områdene beskytter vi ikke bare miljøet – vi balanserer også økonomisk vekst ved å forvalte de ressursene havet gir oss. Det er vi stolte av og vi håper andre land vil følge vårt eksempel,” sa Seychellenes president, Danny Faure, i en tale ved offentliggjørelsen.
Paradiset må pleies og passes på for profitt
Det er ikke kun i politiske taler korallrevene er veldig viktige for Seychellene. Den lille staten utenfor østkysten av Afrika har under 100.000 innbyggere hvorav to tredjedeler er veldig avhengige av to inntektskilder: fiskeri og turisme.
På verdensplan går mange andre land i samme retning. Bare de siste ti årene har det skjedd en dobling av beskyttede havområder i nasjonale farvann, slik at i dag så er det 17 prosent som har en eller annen form for beskyttelse.
Belize er et annet lite land som har begynt å sikre bedre beskyttelse av landets blåe rikdom.
I august i år besluttet landets minister for fiskeri, skogbruk og bærekraftig utvikling at Sapodilla Cayes-havreservatet skulle syvdobles slik at det også kom til å omfatte det viktige korallrevet Cayman Crown.
Her finner man ikke bare noen av de mest intakte korallene i det Karibiske hav, men også dypere undervannsdaler med spermhvaler og kjempefisk som tunfisk, seilfisk og blå marlin.
Det er likevel ikke alle land som er like gode til å håndheve fredningen effektivt og noen av verdens havreservater er kun beskyttet på papiret. Og de nasjonale farvann er kun en liten del av havet. Det er kun to prosent av de samlede verdenshavene som i dag er sterkt eller helt beskyttet.
Men de stedene hvor beskyttelsen støttes opp av konkret håndheving har det hatt en stor effekt. I disse områdene er det i gjennomsnitt seks ganger flere fisk og fiskene vokser seg større. Det viser en vitenskapelig undersøkelse offentliggjort i tidsskriftet Marine Policy.
Siste
11. november 2024