14. september 2023

Historisk avstemning i Ecuador: Oljen skal bli i bli i bakken

Nesten 60 prosent av befolkningen i Ecuador har stemt ja til å la oljen forbli i bakken på et av verdens mest naturrike steder.

Foto: CC BY GRID-Arendal / Peter Prokosch // Flickr

Foto: CC BY GRID-Arendal / Peter Prokosch // Flickr

Ecuadors innbyggere har talt: Det skal ikke pumpes opp olje av bakken.

En historisk avstemning blant befolkningen i Ecuador har avgjort at det ikke kan igangsettes nye oljeboringer i Yasuní nasjonalpark, og at alle de nåværende oljeboringene i området skal stanses innen ett år.

– Det er historisk – også på et internasjonalt plan, sier Jorge Espinosa, som er aktiv i organisasjonen Yasunidos. Vi håper at alle andre land rundt om i verden vil følge etter.

Yasunidos er en samling av forskjellige NGOer og miljøorganisasjoner. De siste ti årene har organisasjonen presset på for å få en folkeavstemning om å stoppe boring etter olje i Yasuni nasjonalparken.

59 prosent av befolkningen i Ecuador stemte ja til avstemningen den 20.august om å la oljen bli i bakken.

Et av de mest naturrike stedene på planeten

Yasuní er den største nasjonalparken i Ecuador og ligger i den østlige delen av landet. Området er en del av amazonasregnskogen, og det er samtidig et av stedene med mest biologisk mangfold på jorden. For eksempel er det flere enn 1300 trearter – som er flere enn i Canada og USA til sammen – flere enn 600 fuglearter, 10 apearter, 81 arter flaggermus og det er 100 000 arter av insekter per hektar. Til sammenligning finnes det i alt ca. 18 000 insektarter i hele Danmark.

Den frodige naturen og dyrelivet er en av grunnene til at folket stemte ja til å la oljen bli i bakken, mener Jorge Espinosa.

– En av årsakene er at vi de siste 10 årene har hørt om at Yasuní er det området med mest biologisk mangfold, og de isolerte samfunnene som lever der er utsatte. Vi har en sterk forbindelse med naturen, vi er et av landene med mest biologisk mangfold på planeten, og vi har sett den effekten som ødeleggelsen av planeten har, sier han.

Det bor flere urfolksgrupper i Yasuní, blant annet tagaeri- og taromenanefolket, som lever i frivillig isolasjon fra omverdenen.

For de – og for naturen og kloden – har oljeboringene hatt store konsekvenser. Først og fremst bidrar oljeboringer til at det blir gravd opp fossilt brennstoff fra jorden, som er den største årsaken til global oppvarming.

I følge satelittovervåkning fra NGO-prosjektet th Anean Amazon Monitoring Project, som blant annet overvåker oljeboringene i Yasuní, blir store skogområder ryddet for å skaffe plass til oljeboringenes infrastruktur – og det forsterker kun den globale oppvarmingen, fordi Amazonas er en viktig spiller, når det kommer til å ta opp CO2 fra atmosfæren. Dessuten blir det sølt olje i skogen, som også har konsekvenser for både mennesker, dyr og planter.

Olje er en stor eksportvare

I løpet av folkeavstemningen har et argument fra nei-siden argumentert for at Ecuador sin økonomi er avhengig av oljeutvinning. Olje er landets største eksportvare.

– Vi vet at Ecuador i mange år har vært et oljeutnyttende land, og vi ble lovet at vi ville bli et rikt land av det – men inntil videre har det ikke skjedd noe. Tvert i mot, vi har gått igjennom en økonomisk krise. Vi har begynt å tvile på industrien, sier Jorge Espinosa.

Men det er et komplisert forhold til oljeboringene, forteller han. Det er nemlig mange som er avhengige av de store oljefirmaene, som blant annet står for å skaffe jobber og anlegge veier til områdene i forbindelse med at de driller opp olje fra bakken.

Det er en historisk avhengighet av oljen, sier Jorge Espinosa.

Ville betales for å la oljen bli i bakken

Oljeboringene i Yasuní går mange år tilbake. I

I 2007 foreslo Ecuadors daværende president at landet ville la olje i området bli i bakken hvis de rikere landene kompenserte landet for tapet deres på 3,6 milliarder dollar. Det skjedde ikke, og i 2013 begynte boringene.

Det ble i stedet startskuddet til Yasunidos arbeid for å la folket stemme om, hvorvidt oljen bør slippes ut eller ikke.

– Det er nesten utrolig, sier Jorge Espinosa. På et tidspunkt trodde vi det var en tapt sak. For 10 år siden, da vi startet med å utforme ideen om en folkeavstemning på denne størrelsen, var vi spente på det. Vi samlet 750 000 underskrifter da. Alt gikk bra, vi var sikre på at det ville bli en folkeavstemning – men så ble det boikottet. Det hele ble en juridisk kamp.

Først sist år ble underskriftene godkjent, og avstemningen ble en realitet – og nå er det altså slutt på oljeboringene i Yasuní nasjonalpark.

– Da vi startet kampanjen trodde vi at det vanskeligste ville være å overtale de mennesker som bor ved kysten om å stemme ja. Men til slutt stemte de fleste provinsene ved kysten for å la oljen ligge i bakken. Jeg tror det er på grunn av klimaendringer, sier Jorge Espinosa.

Ecuador har blant annet vært utsatt for oversvømmelser på grunn av storm og kraftig regn. Samtidig er landet plassert i frontlinjen, når El Ninio tar fart – et tilbakevendende værfenomen, som henger sammen med varmere havstrømmer og mer nedbør, og som eksperter peker på kan bli kraftigere på grunn av klimaendringene.

– Det er kun en måned siden kystregionene ble påvirket av voldsomt regn – og vi vet at det skjer på grunn av klimaendringer, sier Jorge Espinosa.

Samtidig mener han at klimaendringene kanskje har dyttet avstemningen i Ecuador i naturens retning.

– Andesfjellene krysser landet vårt, det kan føles stort og distansert, vi kan lett føle oss frakoblet fra hverandres virkelighet – men klimaendringene kan få oss til å føle oss nærmere.