28. mai 2020
Kambodsja dropper demninger i Mekongelven
Planer om demninger på tvers av den enorme Mekongelven er blitt skrinlagt i minst 10 år. Det er gode nyheter for mennesker, dyr og miljø. Men nå skal landet finne andre energikilder.
Kambodsja har nettopp fryst planene om å bygge demninger på tvers av Mekongelven mellom 2020 og 2030. Det betyr at to planlagte demninger, den store Stung Treng-demningen og den helt enorme Sambor-demningen, nå er skrinlagt. Det er en god nyhet for både mennesker, miljø og dyr i både Kambodsja og nabolandene Vietnam og Laos, inkludert en rekke truede arter som ville blitt presset voldsomt av de store byggeprosjektene.
“Det er ikke bare en kjempeseier for lokale bønder og fiskere i Kambodsja og Vietnam, men også for det biologiske mangfoldet,” sier Trine Glue Doan, seniorrådgiver for energi og klima i WWF Verdens naturfond, som har fulgt demningsplanene og arbeidet mot dem i 10 år.
Den enorme Mekongelven strekker seg fra det tibetanske fjellplatået i Kina og løper gjennom Myanmar, Laos, Thailand, Kambodsja og Vietnam. Flere enn 60 millioner mennesker er avhengige av elven, som både støtter verdens største innlandsfiskeri og millioner av bønder.
Ville rammet dyr og mennesker
Kambodsja hadde planlagt å bygge to demninger for vannkraftverk på tvers av elven. For det første ville det bety at tusenvis av mennesker måtte flyttes og fått nye hus fordi landsbyene deres ville blitt oversvømt. Sambor-demningen ville i seg selv tvinge 20.000 mennesker ut av deres hjem.
For det andre ville det enorme byggeprosjektet, Sambor skulle være 18 kilometer lang, skjære tvers over elvens bredeste punkt. Det ville gått hardt utover dyrelivet i Mekongelven. Flere enn en tredjedel av fiskeartene migrerer opp langs elven for å gyte, og en demning ville bokstavelig talt skjære tvers over reiseruten.
“Den planlagte demningen ville ligge på det verste stedet i hele Mekongelven, når det kommer til det biologiske mangfoldet. Den ville simpelthen utrydde en lang rekke fiske- og dyrearter, blant annet den ekstremt truede Iraawddy-elvedelfinen,” sier Trine Glue Doan.
Skader bønder og fiskere
Utover det å ramme fiskebestandene hardt ville demningene selvfølgelig også påvirke de millioner av menneskene som spiser Mekongelvens fisk eller lever av å fange dem.
Siste
11. november 2024