5. oktober 2023
Stor økning i solcellebruk i Sør-Afrika
Strømbrudd har blitt hverdagskost i Sør-Afrika, men nå har mange fått nok. På bare ett år har antall private solceller steget med over 300 prosent.
Flere og flere sørafrikanere har blitt lei av strømbrudd. De har tatt saken i enge hender og har installert solceller på takene av hjemmene deres og bedriftene deres. Illustrasjon: Lauge Eilsøe-Madsen
– Hvis jeg ikke hadde solceller og et batteri i huset mitt, så tror jeg at det ville vært mørkt her nå, og jeg ville ikke kunnet kommunisert med dere.
Slik lyder det fra Hatmut Winkler over en videoforbindelse fra en forstad i Johannesburg i Sør-Afrika. Han er professor i fysikk på Johannesburg Universitetet og et av hans ekspertiseområder er solenergi.
I Sør-Afrika er det gamle kullkraftverk som skaper majoriteten av strømmen i landet. Men kullkraftverkene er slitt og det betyr at landet i høyere og høyere grad opplever strømbrudd. Derfor har flere og flere sørafrikanere tatt saken i egne hender, og installert private solceller på takene i hjemmene sine og bedriftene sine.
I løpet av bare ett år har kapasiteten fra solceller på tak steget med 349 prosent i Sør-Afrika. Det viser data fra det nasjonale energiselskapet Eskom. I mars 2022 var kapasiteten på 983 megawatt fra solceller på tak, men i juni 2023 hadde det steget til 4.412 megawatt.
– Én ting det viser er at mennesker kan bli overraskende motstandsdyktige når de møter vanskeligheter, sier Hartmut Winkler.
Sør-Afrika har satset på kull
For å forstå hvorfor det akkurat nå er en økning i private solceller i Sør-Afrika, må man vite at landet historisk har satset stort på å få energien deres fra kull. Tilbake på 70-tallet og 80-tallet ble det bygget kjempestore kullkraftverk i landet, fordi det var veldig lett å skaffe fra landets enorme kullreserver. Det betød at man fikk ut billig strøm ut til veldig mange sørafrikanere.
Men nå er de store kullkraftverkene slitte og selv om man prøvde å bygge to store nye kullkraftverk i 2008, gikk det så galt at de aldri har startet driften.
– Kullkraftverkene begynte sakte å forårsake flere og flere problemer, forteller Hartmut Winkler.
– For å unngå strømavbrudd blir kullkraftverkene presset mer enn de burde bli. Det blir stort sett ikke gjort vedlikeholdsarbeid lenger. I stedet så kjører de mye lenger enn de bør. Og som en gammel bil, når man kjører den alt for langt, så kommer den til å bryte sammen. Det er også de vi er nå, hvor kun ca. 50 prosent av alle kullkraftverkene fungerer, sier han og forteller at landet mangler ca. tre gigawatt.
Mangler strøm flere timer om dagen
Fordi det ikke blir produsert nok elektrisitet til å dekke behovet for strøm, har det nasjonale energiselskapet Eskom, laget planmessige strømbrudd – kalt power cuts eller load shedding.
– Det hele er arrangert ifølge tidtabeller, så alle vet når det skal skje, forteller Hartmut Winkler.
Men selv om man vet når man kan forvente strømbrudd, har det fortsatt store konsekvenser.
– Avhengig av hvor alvorlig situasjonen er, så opplever man kanskje kun to timer strømbrudd om dagen. Men kanskje får du de fem ganger om dagen. Så kan du miste alt mellom to timer om dagen og i ekstreme tilfeller omkring 10 timer om dagen, forteller han og legger til:
– Hvis man prøver å ha en virksomhet under slike forhold kan det være enormt vanskelig. Mange virksomheter har funnet ut at de rett og slett ikke kan jobbe på den måten.
Det har også ført til protester. Det går hardt utover økonomien og Sør-Afrika kjemper samtidig med høy arbeidsløshet – særlig hos unge. Ifølge FNs utviklingsprogram mangler cirka en tredjedel av befolkningen et betalt arbeid.
Hartmut Winkler nevner også at strømbruddene medfører problemer i trafikken – for når strømmen går, så fungerer heller ikke trafikklysene – akkurat som det påvirker sykehus og helsehus.
Politisk støtte skaper stor etterspørsel
Det er altså mangelen på pålitelig elektrisitet, som har fått så mange sørafrikanere til å benytte seg av den langt mer bærekraftige løsningen å installere solceller.
– En av årsakene til at vi har sett denne økningen i solenergi er resultatet av at det ikke er noen andre løsninger – og så har regjeringen innført tiltak hvor man kan få skattefradrag hvis man installerer solpaneler. Man får 25 prosent av prisen tilbake. Det pleide også å være mange administrative forhindringer. Det har gjort det veldig mye lettere, forteller Hartmut Winkler.
Han har selv holdt øye med utviklingen i sitt nabolag, en forstad i Johannesburg hvor det også går fremover.
– Hvis man ser på hvor mange som hadde solpaneler for bare tre år siden, var det kun omkring to-tre prosent av husene, et meget lavt antall. Men nå holder vi på å nærme oss 25 prosent. Det er fremdeles lavt, men det er helt klart steget. Det meste av den utviklingen har skjedd i løpet av ett år, særlig i januar og februar, for det var da det virkelig gikk opp for folk at situasjonen ble alvorlig, forteller Hartmut Winkler.
Det var på samme tid han selv valgte å få solceller i hjemmet sitt. Da kunne han merke at det var stor etterspørsel. I begynnelsen av 2023 nådde Sør-Afrika en rekord import av solceller – det ble importert tre ganger så mange solceller som på samme tid i fjor.
Ikke alle har råd til solceller
Selv om de aller fleste blir påvirket av strømbruddene i Sør-Afrika, så rammer de allikevel noen mer enn andre. Det er nemlig ikke alle som har råd til å selv kjøpe seg fri fra problemet.
– Et problem akkurat nå er at vi er i en situasjon hvor de som har råd til det, setter opp solpaneler, men det er mange mennesker som ikke har råd til det, sier Hartmut Winkler.
Derfor mener han at regjeringen må på banen og investere i store solcelleparker og vindmøller.
– Det landet virkelig har bruk for, er offentlige investeringer i sol- og vindenergi, sier han.
– Dette landet har store muligheter til å utnytte vind- og solenergi, fordi vi får mer enn dobbelt så mange solskinnstimer enn jeg tror dere gjør i Danmark. Vinden er nok ganske lik, men kanskje litt bedre her ved kysten våres. Så det ville gitt god mening å utvikle disse teknologiene, sier han.
Det bekrefter også data fra Verdensbanken. De har utviklet et kart som er farget mørkerødt i de områdene hvor det er gode forutsetninger for å utnytte solenergi. Store deler av Sør-Afrika er noen av de mest mørkerøde delene av kartet.
– Jeg tror det ville vært mulig å oppskalere til 50 prosent sol- og vindenergi innen de neste 15-20 årene. Men det krever at noen går fremst, og akkurat nå skjer det ikke på regjeringsplan, sier Hartmut Winkler.
Likevel er han optimistisk om fremtiden – selv om majoriteten av energisektoren i Sør-Afrika er drevet på kull.
– Det kan ikke stoppe, fordi folk har helt enkelt sett hvor godt solcellene har fungert for andre mennesker, sier han.
– Noen ganger kan en krise føre til forandring og gjøre ting til det bedre, og det tror jeg er det vi har gjort.
Siste
11. november 2024