22. januar 2025

Terence anholder krypskyttere og beskytter dyrene i ufremkommelig paradis

Salonga nasjonalpark i Kongobassenget er hjem for hundrevis av dyr. Terence Fuh passer hver dag på bonoapenes hjem.

Foto: Salonga Nationalpark

I hjertet av verdens nest største regnskog i Kongobassenget ligger Salonga nasjonalpark. Her bor cirka halvparten av hele verdens bestand av bonoaper side om side med andre truede dyr som skogselefanten, skjelldyr og kongopåfuglen bare for å nevne noen få. 

En som nettopp kjenner denne regnskogen og dens mange innbyggere er Terence Fuh. Han er nyutnevnt direktør for nasjonalparken, men de siste to og et halvt årene har han jobbet i regnskogen – og før det brukte han 11 år tett sammen med gorillaer i en helt annen del av det kjempestore skogsområdet som utgjør Kongobassenget. 

Det er et veldig spesielt sted å være, sier han på en videoforbindelse fra nasjonalparkens hovedkontor om regnskogen, som også er et ufremkommelig paradis. Det er vanskelig å komme seg hit, men så snart man er i Salonga er det så vakkert. Vi er omringet av et fantastisk dyreliv, vi våkner hver morgen til apenes skrik og fuglesang – det er veldig spesielt.

Vi må forstå dem for å kunne beskytte dem

Salonga nasjonalpark ligger midt i Kongobassenget – Amazonas lillesøster –  i Den demokratiske republikken Kongo. Samtidig som at Kongobassenget blir kalt et regnskogsområde, så er det faktisk en blanding av forskjellige type skoger, elver, krattskog, savanne, hede, mangrover, huler, kystlinje og mye mer. Men Salonga er Afrikas største sammenhengende regnskog, og den er stor – på størrelse med Belgia.

Terence Fuh er en av de menneskene som hver dag jobber for å sikre noe av verdens villeste natur. Derfor kommer det han også til gode i jobben når forskere tilegner seg ny kunnskap om naturen og oppdager nye arter. 

33.350 km2

Så stor er Salonga nasjonalpark i alt. Den består av to store blokker, en mot nord og en mot sør, som er adskilte av en korridor på 45 km. Nasjonalparken er den største sammenhengende tropiske regnskogen i Afrika, og den tredje største i verden.

Siden 1984 har Salonga Nasjonalpark vært på UNESCO sin verdensarvliste.

I Kongo har 742 nye arter vist seg for mennesket. Og det kan bli redningen deres.

Det blir hele tiden oppdaget nye arter av både planter og dyr i verdens regnskoger som «Afrikas grønne hjerte», Kongobassenget. Det er viktig, fordi jo mer vi vet om naturen, jo lettere er det å beskytte den – og det er er det behov for. Les mer her.

Og det blir det oppdaget mange av. I Kongobassenget er det i løpet av et tiår blitt funnet 742 nye arter. Det viser en ny rapport fra WWF. Flere av artene hører hjemme i Salonga, blant annet flere typer møll, en edderkopp og en ålemalle – en slags fisk som kan ta opp oksygen fra både luft og vann. 

Vi legger mye energi i å beskytte dette spesielle økosystemet. Så når vi ser at nye arter blir oppdaget, så styrker det bare viktigheten og det unike ved Kongobassenget og Salonga. Det gir oss motivasjon til å fortsette å gjøre mer enn vi allerede gjør, sier Terence Fuh.

Man våkner hver morgen til lyden av apeskrik i Salonga Nasjonalpark, forteller Terrence Fuh. Foto: Salonga Nationalpark

Han og hans kollegaer i nasjonalparken sørger blant annet for å overvåke dyrelivet, anholde krypskyttere som er på jakt etter skogens elefanter og bonoaper, og for å teste døde dyr for sykdommer. 

Vi blir nødt til å forstå hver enkelt art, deres territorium, hvordan de reagerer på at det er mennesker i nærheten og så videre. Hvis vi ikke forstår det, så kan vi kanskje ikke beskytte dem som har behov for å bli beskyttet, sier han. 

Å forstå artene er i virkeligheten det første som må til for at vi skal kunne beskytte dem. 

Fire små gorillaføtter

Før Terence Fuh begynte arbeidet i Solanga nasjonalpark i Den demokratiske republikken Kongo, befant han seg i mange år dypt i regnskogen i Den sentralafrikanske republikk – et helt annet sted i det kjempestore Kongobassenget. 

Når du bor i skogen er hver dag spesiell. Det er ikke to dager som er like. Du oppdager alltid noe nytt som du ikke så dagen før, forteller han. 

Allikevel husker han en opplevelse, som var helt spesiell for ham. Dengang jobbet Terence med å følge en gruppe gorillaer i flere år. Hans jobb gikk da ut på å tilvenne gorillaer til menneskelig tilstedeværelse, blant annet for at forskere lettere kunne komme tett på og studere dem. 

Vi gikk inn i skogen og vi visste at hun ene var gravid, vi ventet alle på at ungen skulle komme, forteller han. 

En morgen kunne Terence Fuh og hans kollegaer se at hunngorillaen hadde født – men i stedet for å se to små sorte gorillaføtter, var det fire – hun hadde født tvillinger. 

Vi så nøye etter og så satt hun bare der med én baby på den ene siden og en annen på den andre siden. Det var det mest spesielle øyeblikket noensinne, sier han med et stort smil. 

Han forteller at det særlig var fantastisk å se, fordi gorillaer er en truet art – og tvillingene? De overlevde med hjelp fra hele flokken.