29. mars 2025

Færre jenter blir giftet bort i Malaysia – og i verden

Jenter mister skolegang og blir gravide i en alt for ung alder når de blir gift. På verdensplan faller nå antallet barnebruder, og i det sørasiatiske landet Malaysia blir langt færre barn gift enn for bare få år siden.

Foto: Sasint, Pixabay.

Det startet med en historie som gikk viralt på sosiale medier i Malaysia. Den handlet om en malaysisk jente på 11 år som hadde blitt giftet bort til en mann på 41 år, tilbake i 2018. Kort tid etter runget forargelsen over hele kloden.

Det gifte paret med den store alderforskjellen er ikke det eneste eksempelet på barneekteskap i Malaysia. Selv om problemet fortsatt er utbredt, får flere og flere barn lov til å være barn. På verdensplan faller antallet barneekteskap − og nå ser det også ut til at det er avtakende i Malaysia.

Ifølge landets minister for kvinner, familie og samfunnsutvikling, Nancy Shukri, har det vært en nedgang i antallet barneekteskap på hele 37 prosent siden 2019. Det sier hun til det lokale mediet Free Malaysia Today.

Ifølge mediet ble det registrert 1467 barneekteskap i landet i 2019, mens tallet har falt til 923 i 2023.

Fattigdom spenner ben

Magnus Persson er sjef for danske Redd Barna sitt arbeid i Asia. Han sier det er en god tendens at antallet barn som blir gift faller − både i Malaysia, i nabolandene og i resten av verden. Ifølge Persson kan det være flere grunner til at barn blir giftet bort.

− Det kan ha noe med økonomi å gjøre, fordi familien ikke har råd til å sende barna sine på skolen eller at de ikke kan forsørge barnet, sier han og fortsetter:

− Det kan være kulturelle normer og tradisjoner − at det er sånn man pleier å gjøre.

Regjeringen i Malaysia peker på det samme. I 2020 fikk landet en nasjonal handlingsplan mot barneekteskap, og her ble seks årsaker fremhevet som de største grunnene til at barn blir giftet bort. Det er blant annet fattigdom, manglende skolegang og sosiale normer.

Ifølge den malaysiske Ministeren for kvinner, barn og samfunnsutvikling, Nancy Shukri, er det et problem man prøver å bli kvitt − men myndighetene i Malaysia har samtidig fått kritikk for landets regler. Et barneekteskap er kjennetegnet ved at en av personene som blir gift er under 18 år. I Malaysia er det også i de fleste tilfeller ulovlig å gifte seg hvis man ikke har fylt 18 år ennå, men ikke alltid.

For muslimske jenter er grensen for å gifte seg 16 år. Reglene knyttet til barneekteskap er heller ikke klare nok, som innebærer at de strekkes i ulike tilfeller, slik at barneekteskap finner sted. Det har blant annet fått kritikk av den malaysiske ikke-statlige organisasjonen, Sister in Islam, som kjemper for muslimske kvinners rettigheter.

Skolegang er et viktig verktøy

Persson understreker at det er mange konsekvenser ved at barn blir gift. Både gutter og jenter kan ende i barneekteskap, men det gjelder spesielt for unge jenter. Når jentene blir gift tidlig, får de ofte ikke mulighet til å fortsette skolegangen sin, de risikerer å bli gravide og å få barn i en alt for tidlig alder.

− Noen ganger er spørsmålet hva som er konsekvenser og hva som er årsaker, sier Persson.

En årsak til at foreldre velger å gifte datteren sin bort til en eldre mann kan være at de ikke har råd til å sende henne på skolen. På den andre siden er en konsekvens av ekteskapet ofte at jenta blir tatt ut av skolen for å passe hjemmet i stedet.

− Vi ser en positiv effekt når vi virkelig prøver å sikre at jenter og gutter fortsetter i skolen etter de første klassetrinnene, sier han.

− Det er virkelig viktig å jobbe med foreldrene og lederne i lokalsamfunnet. Å gå ut og opplyse om hvor viktig det er å få en god utdannelse og at det kan hjelpe barna i fremtiden i forhold til muligheter, arbeid, økonomi og selvstendighet − at utdannelse kan bidra til å skape et godt liv.

Zoomer vi litt ut og ser på hvordan det går med barneekteskap på verdensbasis, går det i den riktige retningen. Færre barn blir giftet bort. Ifølge FNs barnefond, UNICEF, har andelen barnebruder i løpet av kun et tiår, fra 2010 til 2020, falt fra at hver fjerde jente ble giftet bort, til at det i dag er hver femte jente.

− Når vi ser på bærekraftsmålene er det fortsatt en lang vei å gå. Vi skal skru opp tempoet betraktelig hvis vi skal nå målet om å avskaffe barneekteskap i 2030, sier Persson med henvisning til bærekraftsmålet om likestilling mellom kjønnene.

− Men hvis vi skal se det fra den lyse siden, så går det i den riktige retningen i de fleste land. Mange steder arbeides det målrettet for å styrke jenters rettigheter og få flere barn i utdanning. Det arbeidet skal vi fortsette og utbre.

  • Sørasia er den regionen hvor flest barn blir gift. Ifølge FNs barnefond, UNICEF, har 45 prosent av verdens barnebruder hjemmet sitt her. 15 prosent av verdens barnebruder er fra Sørøstasia og Stillehavsområdet, som Malaysia tilhører.

  • Flesteparten av befolkningen i Malaysia er muslimer. Den nest største religionen i landet er buddhisme.

  • Ifølge Magnus Persson fra danske Redd Barna kan kriser og konflikter være en årsak til at flere barn blir giftet bort − blant annet krig, klimaforandringer og andre kriser.

Flere organisasjoner peker også på at Covid-19-pandemien var årsak til en økning i barneekteskap etter at utviklingen ellers hadde gått i riktig retning i et tiår.