21. mars 2019
Gjennomslag for hiv-forskning
«Friskmelding» av hiv-pasient gir håp for ny hiv-kur.
Forskere har lenge jobbet med å finne en kur mot hiv, og det gjøres store fremskritt i behandlingen av sykdommen. Per dags dato finnes det ingen kur mot hiv, men dagens behandling stanser langt på vei utviklingen av sykdommen. En ny behandlingsform gir imidlertid nytt håp for en hiv-kur.
For andre gang har en hiv-pasient blitt «frisk» etter å ha gjennomgått en stamcelletransplantasjon, skriver BBC . Ifølge BBC, ble pasienten, som både hadde hiv og leukemi, fri for sykdomssymptomer etter å ha gjennomgått behandling med cellegift og stamcelletransplantasjon fra hiv-immun donor. Omtrent to år etter endt behandling, er det fremdeles ingen tegn på hivviruset i blodet til pasienten, skriver Nature. Det er imidlertid for tidlig å si at personen er kurert for hiv.
Dette er andre gangen stamcelletransplantasjon har ført til bedring i sykdom hos en hiv-pasient. I 2006 ble den amerikanske hiv-pasienten Timothy Brown behandlet med beinmargstransplantasjon i Berlin. Brown ble kjent som den første personen som ble kurert for hiv.
Over halvparten får behandling
36,9 millioner personer over hele verden lever i dag med hiv. De fleste av disse personene bor i lav- eller middelinntekstland, og om lag 66 prosent bor i Afrika sør for Sahara. Store utfordringer til tross; antall personer som er klar over at de er hiv-smittet og antall personer i behandling har økt enormt de siste årene.
I 2017 mottok 21,7 millioner personer hiv-behandling med antiretrovirale medisiner, altså medisiner som bremser formering av hiv-viruset. Dette er en økning fra 2,3 millioner i 2016 og fra 8 millioner i 2010. Slik kan utviklingen av aids holdes i sjakk.
Siste
11. november 2024