11. juli 2016
Bestemødre lyser opp i Burkina Faso
I Burkina Faso har ti bestemødre vært med på å bringe lys og elektrisitet til 14.500 landsbybeboere.
I det vestafrikanske landet Burkina Faso har mindre enn 20 prosent av husholdningene tilgang til elektrisitet – i distriktene er tallet under fem prosent. Dette betyr at mange aktiviteter på landsbygda må avsluttes før solnedgang.
Derfor lanserte FNs utviklingsprogram (UNDP) i 2011, i samarbeid med Global Environment Facility og Barefoot College, et pilotprosjekt som skal gjøre eldre kvinner som ikke kan lese og skrive til lokale solcelleingeniører i sine landsbyer.
I løpet av prosjektet fikk ti utvalgte eldre kvinner fra forskjellige landsbyer et seks måneders kurs i solenergi, hvor de blant annet lærte å sette opp, administrere og vedlikeholde solceller, ladere og lamper.
Kvinnene har i ettertid levert solenergi i sine egne landsbyer og lært opp andre med sin nye kunnskap. Prosjektet trekkes frem som suksessfullt.
De ti kvinnene, som også kalles «Solar Grannies», har i fire år bidratt til å gi lys og strøm til mer enn 14.500 landsbyboere.
«UNDPs investering i Solar Grannies har vist at det gir en stor effekt å investere i kvinner. Det neste trinnet er å spre modellen til flere steder i Burkina Faso, og forhåpentligvis bruke modellen også i andre land» sier Camilla Brückner, direktør for UNDPs nordiske kontor.
UNDP er nå i gang med å utvide prosjektet til 13 distrikter i Burkina Faso. Tilsvarende prosjekter finnes allerede blant annet i India, Malawi, Zimbabwe, Tanzania og Sør-Afrika.
Strøm til alle
600 millioner mennesker i afrikanske land har ikke tilgang til elektrisitet – det tilsvarer 70 prosent av kontinentets befolkning.
80 prosent av afrikanere uten strøm bor utenfor byer, mange av dem i avsidesliggende landsbyer som ikke er koblet til strømnettet.
Solcelleanlegg- og lamper er i dag et viktig element i nasjonale og internasjonale forsøk på å bringe lys og elektrisitet til landsbyområder i ulike afrikanske land.
Siden 2000 har nesten 145 millioner mennesker på det afrikanske kontinentet fått tilgang til strøm.
Kilde: ODI
●Artikkelen ble publisert i Metroxpress d. 8. juli 2016
Siste
30. september 2024