7. desember 2023

Egypt har nesten utryddet hepatitt C

På bare ett tiår har Egypt gått fra å ha en av de høyeste forekomstene av hepatitt C i verden, til å ha en av de laveste. Det redder hundretusener av mennesker fra dødelige leversykdommer og leverkreft.

Mer enn 80 millioner mennesker har blitt testet for hepatitt C på bare et tiår. Foto: CCBY Adam Cohn / Flickr

Mer enn 80 millioner mennesker har blitt testet for hepatitt C på bare et tiår. Foto: CCBY Adam Cohn / Flickr

Har du vært ute på reise er du nok vaksinert mot hepatitt A eller B. Det er forskjellige typer virus som rammer leveren, men det finnes faktisk enda ett levervirus, nemlig hepatitt C. På tross av at det ikke finnes en vaksine for den sistnevnte varianten, kan det som det eneste kroniske viruset faktisk helbredes – og det har lykkes i stor grad i Egypt.

Egypt hadde en av de høyeste forekomstene av hepatitt C i verden for 10 år siden, men landet har gjort en kjempeinnsats for å komme epidemien til livs. Siden 2014 har 60 millioner mennesker blitt testet og 4,1 millioner har blitt diagnostisert og behandlet, hvorav 99 prosent er friske fra sykdommen i dag. 

Dermed har andelen av smittede falt fra 10 prosent til 0,36 prosent på bare 10 år. 

De har testet over 50 prosent av befolkningen i Egypt, det er utrolig mange mennesker. At smitten har falt så voldsomt er veldig stort, sier Jens Bukh. Han er professor i virologi og immunologi på Københavns Universitet og Hvidovre Hospital, og er direktør for forskningsprogrammet Copenhagen Hepatitis C Program (CO-HEP).

Hvis man ikke blir behandlet etter å ha blitt smittet med hepatitt utvikler viruset seg til en kronisk infeksjon, noe som skjer for 75 prosent av de smittede. Over tid kan det utvikle seg til leversykdommer som skrumplever eller leverkreft, som har alvorlige konsekvenser ettersom leveren påvirker samtlige organer i kroppen. 

Globalt lever 58 millioner mennesker med kronisk hepatitt C og i 2019 døde 290 000 mennesker av viruset – hovedsakelig av leverkreft. 

Den stille morderen

Selv om kronisk hepatitt C kan behandles, er det stadig flere som lever med infeksjonen uten å vite det. Hepatitt C har nemlig ingen symptomer og er derfor vanskelig å oppdage. Faktisk vet ikke fire av fem smittede at de er smittet, og derfor kalles den også «den stille morderen». 

Men siden 2014 har Egypt tatt så store skritt mot eliminering av hepatitt C at landet, ifølge Verdens helseorganisasjon, har oppnådd en gullstandard, en såkalt Gold Tier, for dets behandlingsprogram. Den kroniske infeksjonen kan behandles med tabletter i åtte til 12 uker. 

Egypts suksess med å bekjempe hepatitt C-epidemien viser at selv der hvor det står verst til kan det la seg gjøre, sier Bukh.

Smitter gjennom blod

Hepatitt C er et virus som smitter via blod, for eksempel ved at man bruker samme injeksjonssprøyte, hvis medisinske redskaper ikke er rengjort tilstrekkelig eller fra mor til barn ved fødselen.

Kan en kronisk sykdom behandles?

En kronisk sykdom er en langvarig sykdom eller et sykdomsforløp som utvikler seg langsomt. Det betyr ikke at det er uhelbredelig eller varer livet ut, som man ellers kunne tolket ordet. Hepatitt C er riktignok det eneste kroniske viruset som kan helbredes.