6. desember 2024

Færre dør på grunn av luftforurensing: –En vinn-vinn-situasjon

 Reduksjon i kullindustrien og bedre inneklima har vært med å redde 156 000 liv siden 2016.

Vind- og solenergi er med på å trekke land i verden vekk fra kullindustrien. Foto: Sebastian Herrmann / Unsplash

Vind- og solenergi er med på å trekke land i verden vekk fra kullindustrien. Foto: Sebastian Herrmann / Unsplash

En veldig kald januardag har det hendt at Oslo kommune har satt opp forbud mot å kjøre med fossildrevne biler i sentrale deler av byen. Da har luften i byen gjerne stått stille, og blitt så forurenset at folk med luftveissykdommer anbefales å holde seg inne. 

Heldigvis er ikke dette noe som skjer ofte i Norge, men luftforurensing kan likevel ha store konsekvenser. I 2021 døde 5,6 millioner mennesker som konsekvens av menneskeskapt luftforurensing. Det skriver det medisinske tidsskriftet Lancet i en ny forskningsartikkel. 

Luftforurensing bidrar til økt risiko for luftveissykdommer, hjerte- og karsykdommer og kreft, sier Ole Hertel, forsker i luftforurensing ved Aarhus Universitet. Han er forsker på luftforurensing, og hvordan det påvirker miljø, klima og helse.

Men til tross for høye dødstall knyttet til luftforurensing har det skjedd store framskritt de siste 30 årene.

«Essensielt å fase ut kull»

Mellom 2016 og 2021 har antall dødsfall som konsekvens av luftforurensing falt 6,9 prosent. Det tilsvarer 156 000 menneskeliv.

Ifølge forskningsartikkelen fra Lancet er det spesielt forandring i én industri som har ført til fall i utendørs luftforurensing, nemlig kullindustrien.

På grunn av det høye nivået av drivhusgasser og den intense luftforurensing som kommer fra kullindustrien er det essentielt at kull blir faset ut hvis vi skal ta vare på folks helse, skriver de i forskningsartikkelen i Lancet.

Mange land har skiftet ut kullenergi med fornybar energi, som vind- og solenergi. Selv om det har tatt tid å utvikle fornybare energikilder som kan konkurrere mot fossil energi, vokser det nå i stor fart over hele verden. Det er viktig for både menneskers helse og jordens klima.

Stort fall i luftforurensing inne

Kull er ikke bare energikilden som har størst negativ effekt på klimaet, men frigir også svovel som bidrar direkte til pusteproblemer for mennesker. Likevel er det ikke siden 2016 at luftfourensing utendørs har begynt å minske. 

Det er to overordnede kategorier når man måler luftforurensing: innendørs og utendørs luftforurensing. Reduksjonen i dødsfallene knyttet til luftforurensing de siste 30 årene, skyldes derfor i stor grad at luftforurensing innendørs har falt kraftig.

Andelen dødsfall som følge av innendørs luftforurensing har falt hele 66 prosent de siste 30 årene. Den store reduksjonen i luftforurensing innendørs er blant annet en konsekvens av at mange har byttet ut åpne ildkjøkken med moderne kjøkken. 

Det store fallet i antall dødsfall som resultat fra innendørs forurensing har nesten halvert det totale antallet dødsfall som resultat av luftforurensing. 

Viktig framskritt i en stor sammenheng

Samtidig som den globale utviklingen fra bruken av kull til fornybar energi går i riktig retning, er det fremdeles arbeid som gjenstår. Det er stor forskjell i hvor raskt utviklingen skjer i ulike land. Samtidig slippes det på verdensbasis ut mer enn fire ganger så mye luftforurensende gasser som det Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler for at folk skal opprettholde god helse. 

Hertel ser likevel positivt på fremtiden. Spesielt hvis man satser enda mer på fornybare energikilder:

Det vil være en vinn-vinn-situasjon fordi det både vil bety en reduksjon av luftforurensingens belastning på mennesker, samtidig som det reduserer klimaavtrykket vårt, sier han. 

Hertel legger til at han har tillit til at fossile energikilder vil fases ut.

Jeg tror det er realistisk, sier han.

5,6 millioner mennesker

døde av luftforurensing i 2021.

Svovelgasser til lands, på havet og i luften

Svovelgasser blir ikke bare pustet inn av mennesker. Det tilfører også mer syre i luften, som med nedbør ender opp i naturen. Svovel har en forsurende effekt, og kan på sikt skade biodiversitet både til lands og til lands. 

I England har det siste kullkraftverket nettopp blitt stengt, og luftkvaliteten i landet er på bedringens veg. Samtidig har India over dobbelt så høy dødsrate fra luftforurensing som verdensgjennomsnittet