3. oktober 2024
Flere land verden over dropper dyreshow
Dyreunderholdning blir mindre populært. Over 50 land snur ryggen til show med ville dyr – også reiseselskapene og turistene slutter seg til dyrevelferdsfanene.
Video by Kammeran Gonzalez-Keola
På gatene i Indonesia danser og sykler aper mens de er ikledd babyklær og bisarre dukkemasker, for å underholde turistene. Selv om det virker som at apene gledelig hopper på sykkelen eller danser litt, så gjør de det ikke frivillig.
Før apene sitter på sykkelsetet, blir de utsultet helt til de adlyder, får trukket ut tenner så de ikke kan forsvare seg og får hendene bundet sammen på ryggen – til de lærer å stå på to ben. Det er ikke fordi eierne nødvendigvis nyter å pine dyrene, men de gjør det for å få apene til å lære å danse for turister slik at de kan tjene penger.
Men nå blir 30 danseaper reddet fra Indonesias siste treningsleir. Dyrevelferdsorganisasjonene World Animal Protection og Jakarta Animal Aid Network har satt i gang en redningsaksjon som også stenger landets siste treningsleir.
Stephanie Kruuse Klausen, som er ekspert i ville dyr hos World Animal Protection i Danmark, forteller at det er et skritt i riktig retning for å stoppe bruken av danseaper i Indonesia.
– Denne treningsleiren er den siste igjen. Så derfor blir det jo et stort slag i mot den organiserte praksisen med danseapene, sier Klausen.
Og nettopp det er bildet på en tendens som brer seg verden over, mener Klausen.
De siste 15 årene har dyreunderholdning nemlig blitt mindre populært. Mer enn 50 land verden over har enten strammet inn reglene eller laget totalt forbud mot å bruke ville dyr til forskjellig slags underholdning – og turistene og reiseselskapene følger etter. De dropper også dyreshow.
– Det gir meg et håp om at vi beveger oss og at vi snart kanskje når et punkt hvor underholdningen med ville dyr kan stoppe en gang for alle, sier Stephanie Kruuse Klausen.
●Når apene er reddet blir de sendt til et rehabiliteringssenter, hvor de blir passet og pleiet. Her jobbes det også for at apene danner familiegrupper, så de kan leve sammen på en måte som tilsvarer deres naturlige adferd.
De rehabiliterte apene vil bli satt ut på øyen Nusa Barong i Øst-Java, hvor besøkende ikke har tilgang. Den øyen ble stilt til rådighet av regjeringen.
●Flere byer i Indonesia, herunder hovedstaden Jakarta, har allerede gjort underholdning med aper ulovlig. Neste skritt er derfor et nasjonalt forbud, så danseapene kan bli i fortiden.
Makak-apene er de som blir brukt som danseaper i Indonesia. De er lekesyke, kloke og nysgjerrige av natur og lever i flokker på opp til 50 aper, og de er også veldig glade i å svømme. Foto: mingche lee / Pexels
Bedøvde og stressede
På verdensplan blir minst en halv million ville dyr hver dag tvunget til å underholde turister og selv om elefantridning, delfinshow og selfies med en orangutang kan virke uskyldig, kan arbeidet være grusomt for dyrene.
Fordi bak de dansende bjørnene og apene, de selfievennlige tigrene og lydige elefantene, delfinene og spekkhoggerne gjemmer det seg ofte nedbrudte, bedøvede og ekstremt stressede dyr.
Kanskje husker du dokumentarfilmen Blackfish om spekkhoggeren Tilikum, som drepte tre mennesker i sin tid hos den amerikanske dyretemaparken SeaWorld?
Filmen viser konsekvensene som kan være med på å holde et vilt dyr som spekkhoggeren i fangenskap og tvinge den til å opptre. Fordi det er veldig unaturlig for dyrene å leve i små tanker og ha mennesker så tett på seg.
I 2020 ble den grusomme treningsmetoden mot ville elefanter, The Crush, også avslørt. Her fanger man en babyelefant fra det fri, så spenner man den fast samtidig som den blir sultet, tørstet og slått så den til slutt adlyder hver kommando.
Men også andre dyr som tigre og bjørner lider under skrekkelige skjebner. De blir for eksempel bedøvet og satt i bittesmå bur.
Stephanie Kruuse Klause forklarer at dyrene gjennomgår traumatiske opplevelser kun for at turister skal kunne bli underholdt, og det skaper alvorlig fysisk og psykisk stress for dyrene.
– Mange dyr utvikler unaturlig adferd. For eksempel står elefanter å vugger frem og tilbake og delfiner svømmer rundt i sirkler. Det er slik adferd som kan vise at dyrene enten har vært igjennom et traume eller at de lever under utilstrekkelige og begrensede forhold.
Hun forteller videre at fordi dyrene er frustrerte, kan de også påføre seg selv fysisk skade. For eksempel svømmer noen delfiner rett inn i sidene på bassengene og andre ville dyr som blir satt i bur, gnager i burene så tennene slipes helt ned.
– Det er på sånne måter man kan se at de påfører seg selv skader, fordi de lider under kjedsomhet, depresjon eller stress, forklarer Klausen.
En global tendens
Heldigvis holder holdningen rundt dyreshow på å endre seg. Verden over har flere land enten forbudt show med ville dyr eller strammet inn reglene.
Det sørafrikanske landet Bolivia var det første i verden som gjorde det forbudt å bruke ville dyr i sirkus. Det skjedde i 2009 og siden da har 50 andre land verden over skrevet under på lover, som enten forbyr ville dyr i sirkus, eller som skjerper reglene for hvilke dyr som må opptre under teltduken.
Taiwan er ett av de landene som nylig har meldt seg under dyrevelferdsparolene. I august gjorde de all underholdning med ville dyr forbudt. Det betyr for eksempel at både tigre, elefanter og andre ville dyr ikke lenger blir klappet, svømt med eller ridd på.
Den nye loven betyr også at det slutt på delfinunderholdning. Men Taiwan har fremdeles to delfinannlegg, som fortsatt kan ha show – men tillatelsen går ut i 2026.
Taiwan er ikke det eneste landet som har satt en stopper for blant annet delfiner i fangenskap. I Canada ble det i 2019 forbudt å fange og avle hvaler, delfiner og marsvin til underholdning. Storbritannia, Sveits, Frankrike, Kroatia og den spanske byen Barcelona har alle strenge regler eller forbud mot havpattedyr i fangenskap – og sist desember gjorde Sør-Korea det ulovlig å fange hvaler til fangenskap.
Utover det ble det i fjor forbudt å selge og reklamere for dyreturisme med ville dyr i England og Nord-Irland. Det betyr at reisebyråer, som fremdeles selger dyreunderholdning med ville dyr, for eksempel ikke kan reklamere for elefantridning i Thailand eller delfinshow i USA.
Men det er ikke bare land som har lagt lokk på den slags dyreunderholdning, flere reiseselskaper har også hoppet på vognen for bedre dyrevelferd.
Noen av de største reisebyråene i verden som Booking.com, Airbnb, Expedia, Spies og Apollo er blant de 160 reiseselskapene som har skrevet under på World Animal Protections retningslinjer. Det innebærer at selskapene ikke selger og promoterer skadelige dyreopplevelser, men i stedet fokuserer på å tilby etiske alternativer hvor dyrene ikke lider.
– Utviklingen som har skjedd har gått raskt og har gått i riktig retning den siste tiden. Nettopp fordi det har blitt økt bevissthet om dyrevelferd, fastslår Klausen.
●Blackfish skapte ramaskrik. Etter ett år var SeaWorlds aksjekurs falt med 33 prosent. Utover det ble over halvparten av amerikanere i mot spekkhoggere i fangenskap, og over 80 prosent av britene ville aldri med besøke et hval- eller delfinanlegg.
150 kilometer
●Bolivia, Chile, Costa Rica, Hellas, Ungarn, Nicaragua, Brasil, Luxemburg og Norge har også en form for forbud mot fangenskap av delfiner og hvaler. I 2021 forbød den belgiske hovedstaden Brussel fangenskap av hvaler, delfiner og andre havpattedyr.
India har også gjort det ulovlig å ha delfiner og hvaler i innhegninger.
I nattetimene går tigrene rundt på et område på opp til 32 kilometer på jakt etter byttedyr som bøfler og antiloper. Foto: Vincent van Zalinge / Unsplash.
Sier nei til dyreshow
Men før dyreunderholdning kan forsvinne helt, krever det også at etterspørselen fra turistene følger utviklingen. Fordi så lenge folk for eksempel kjøper billetter til delfinshow, tjener dyrenes eiere fremdeles penger og det gir dem ingen grunn til å stoppe.
Men her har det også vært en utvikling. Mange turister verden over snur også ryggen til elefantridning, tigerselfies og delfinshow.
For eksempel viser World Animal Protections siste internasjonale undersøkelse at 84 prosent mener at reisebyråer ikke bør selge aktiviteter som skader ville dyr. Dessuten vil ca. 80 prosent heller oppleve dyrene boltre seg i sitt naturlige habitat, på savannen, i jungelen eller i havet, fremfor å se dem bak innhegninger.
Stephanie Kruuse Klausen forklarer at selv om turistene snur dyreunderholdning ryggen, og flere land forbyr underholdning med ville dyr, så er det fremdeles en vei å gå til å få helt slutt på praksisen.
Men hun har håp.
– Vi skal få dyrevelferden mer og mer inn i folks bevissthet, så man kanskje i fremtiden kan si: Hvordan kunne man noensinne tillate at en delfin skulle være i et så lite basseng for å hoppe igjennom en rokkering? Hvorfor synes vi overhodet at det var underholdende?, sier hun og fortsetter:
– Men at folk nå har blitt mer opplyste og vi har fått reisebransjen med på banen gjør en stor forskjell. Jeg kan se at det går den riktige veien.
Siste
30. september 2024