25. august 2019

Forskere finner kur mot ebola

For første gang finnes det en kur mot den ekstremt farlige sykdommen.

Da den smittefarlige og dødbringende sykdommen ebola spredte seg i flere vestafrikanske land i 2014, lykkes det kun gjennom store anstrengelser og internasjonalt samarbeid å få sykdommen under kontroll. På det tidspunktet var det ingen effektiv behandling, og testversjoner av legemidler ble hastet gjennom og tatt i bruk. Til tross for anstrengelser døde 11 310 mennesker, og ebola begynte å spre seg til både Europa og USA innen utbruddet ble stanset.

Siden det er kommet en vaksine på markedet som gir en viss beskyttelse i opp mot 12 måneder, og nå er det endelig blitt funnet en effektiv kur mot sykdommen, hvis man likevel blir smittet. Fire legemidler har blitt testet i det nye utbruddet av ebola, som det siste året har spredt seg i DR Kongo. To av midlene har vist seg så effektive at de nå skal erstatte de tidligere midlene ved navn Zmapp og Remdesivir som ikke virker like effektivt.

NI AV 10 Overlever

De nye legemidlene er basert på såkalte monoklonale antistoffer som hjelper kroppens eget immunforsvar med å oppdage og nedkjempe viruset som forårsaket ebola. Forsøkene viser at omkring ni av 10 pasienter smittet med ebola kan overleve, hvis behandlingen gjennomføres tidlig. Uten medisinsk behandling overlever kun tre av 10

– Disse fremskrittene vil redde tusener av liv sier professor Jean-Jacques Muyembe, direktør for Institut National de Recherche Biomédicale i DR Kongo, som har overvåket de kliniske forsøkene, til den engelse avisen The Guardian. – Fra nå av vil vi ikke lengre si at ebola er en uhelbredelig sykdom.

En del av grunnen til at utbruddet av ebola i Kongo enda ikke er nedkjempet er at mange har vært tilbakeholdende i å søke legehjelp når de føler seg syke. Mange pasienter vendte ikke tilbake i live etter et besøk hos sykehuset eller klinikken, fordi behandlingsmulighetene ikke var gode nok. Det har gjort folk engstelige for å la seg innlegge.

– Men nå når over 90 prosent av de som blir innlagt vender hjem igjen fullstendig helbredet, vil flere begynne å ha tiltro til behandlingen, mener Muyembe.

For øyeblikket er det hver uke omkring 86 nye tilfeller av ebola i DR Kongo, men antallet nye utbrudd er redusert.