1. oktober 2018

Kenya gir gratis solkrem til personer med albinisme

Livet har sakte men sikkert begynt å bli bedre for personer med albinisme, som ofte er utsatt for både overtro, vold og brennende sol.

Foto: chezbeate / Pixabay

Foto: chezbeate / Pixabay

Norske medier har skrevet mye om angrep på mennesker med albinisme i en rekke afrikanske land, hvor personer med albinisme ofte har veldig lys hud har gjort dem til mål for overtroiske angrep. Dette er en reell trussel, for det har vært over 600 angrep siden 2006. Men den største trusselen mot de afrikanske personer med albinisme sine liv er faktisk hudkreft, siden de vokser opp under tropisk sol uten beskyttende pigment i huden. Kun to prosent lever lengre enn 40 år.

Derfor har Kenyas regjering begynt å utdele gratis solkrem til alle personer med albinisme som møter opp på et av landets 190 sykehus. Det er et av de konkrete fremskrittene som fremgår fra en ny rapport fra FNs uavhengige ekspert i menneskerettigheter for personer med albinisme, Ikponwosa Ero. Hun har nettopp har vært i Kenya for å undersøke forholdene, og selv om det fortsatt er mer å gjøre, har landet nådd langt:

– Jeg vil gjerne ønske Kenyas regjering gratulasjoner for de konkrete tiltakene de har satt i gang for å forbedre situasjonen for personer med albinisme, sier Ero, som selv har albinisme og fra Nigeria.

Mer fokus på rettigheter

Etter samtaler med organisasjoner og personer med albinisme vurderer Ero det slik at Kenya er på vei til å bli en regional frontløper for liv og rettigheter for personer med albinisme.

Blant annet er diskrimineringen i offentligheten sakte men sikkert på vei ned. Dette skyldes blant annet at det har kommet flere personer med albinisme som rollemodeller i høytstående posisjoner, deriblant i Kenyas høyesterett.

I fjor undersøkte også Ero forholdene i nabolandet Tanzania, hvor en av konklusjonene var at antall fysiske angrep på personer med albinisme synker. Mye av grunnen til dette er at regjeringen har forbudt heksedoktorer og ansatt forsvarere med fokus på å få voldssaker mot personer med albinsme hurtigere gjennom rettssystemet.