2. mai 2021
Lege bekjempet tropisk sykdom i Ghana: det handler om mye mer enn medisin
Overlege Jørgen Kurtzhals har fått førstehånds erfaring på hvordan både miljø, ressurser og forskning spiller inn, når de tropiske sykdommene skal bekjempes.
Medisinsk behandling av tropiske sykdommer er viktig, men i praksis handler det om mye annet, sier Jørgen Kurtzhals. Han er overlege ved Rigshospitalet i København, og professor i parasitologi og internasjonal helse ved Københavns universitet.
– Spekteret for bekjempelse av tropiske sykdommer i Ghana er bredt. Alt fra jordbruk, kultur og mangel på ressurser i landsbyene, forteller han.
Selv om Jørgen Kurtzhals for tiden jobber på Rigshospitalet, tilbrakte han flere år på lokalsykehus i Ghana på nittitallet. På den tiden jobbet han med tropiske sykdommer, malariaforskning, sykehushygiene og spredning av resistente bakterier.
Kampen handler også om å endre miljøet sykdommene lever i. For eksempel kan du fjerne vannhullene der insekter som overfører noen av sykdommene hekker. Derfor har miljøet rundt landsbyene mye å si, forklarer Kurtzhals.
Nattens blodprøver
Sykdommen elefantiasis er forårsaket av ormer som får bena til å hovne opp. Og det var kampen mot denne sykdommen som fikk Kurtzhals bevisst på hvor viktig kommunikasjon med lokalbefolkningen er.
Noe av det morsomme med elefantiasis er at du bare kan se etter sykdommen om natten. Sykdommen undersøkes med blodprøver – og ormene i blodet er mest aktive om natten. Men lokalbefolkningen ble usikre da de måtte ta blodprøver om natten.
– Det var mange samtaler med landsbyledere og innbyggere, der vi måtte prøve å forklare hva som egentlig foregikk. Det tok tid, men samtidig har jeg opplevd at hvis du bruker tid på å snakke og forstå deres bekymring, så er folk villige til å samarbeide, forteller overlegen.
Medisin ga jordbruksareal
I følge Kurtzhals er det fremdeles hull i kunnskapen vår om mange tropiske sykdommer. Dette gjør det også vanskelig å behandle dem. Det er derfor behov for mer forskning hvis sykdommene skal utryddes.
Et godt eksempel på hva forskning kan føre til er historien bak forskningen på stoffet Ivermectin, som behandler den tropiske sykdommen elveblindhet.
– I Ghana har vi sett hvordan folk kan flytte tilbake til fruktbart jordbruksland, som ellers ble forlatt på grunn av risikoen for denne sykdommen, avslutter Kurtzhals.
Siste
30. september 2024