30. april 2024

Seier for likekjønnede par i Estland og Hellas

Fra i år kan likekjønnede par i Estland søke om å inngå ekteskap, og i februar fikk de første parene endelig avgitt sine ja.

Foto: Raphael Renter / Unsplash

Foto: Raphael Renter / Unsplash

Til sammen fire par giftet seg i den estiske byen Tartu, på dagen som markerte første anledning for likekjønnede par å inngå ekteskap. 

– En stor lettelse, som om en stein har blitt løftet av hjertet, forteller Leena og Kristin, et av de første parene som formelt giftet seg, til estiske Aktuaalne kaamera.  

Loven som tillater giftermål mellom likekjønnede ble vedtatt av det estiske parlamentet i juni i fjor, og trådte i kraft fra 1. januar i år. Estland er dermed det første av de baltiske landene, og det andre i Øst-Europa etter Slovenia, som lar to personer av samme kjønn gifte seg.  

Statsminister Kaja Kallas, som siden februar i fjor har ledet landets mest progressive koalisjonsregjering, har blitt applaudert for sin innsats for likekjønnedes rettigheter. 

For LHBT+-samfunnet er det et veldig viktig budskap fra myndighetene, som sier at vi endelig er likestilt andre par, at vi har en verdi og har rett på de samme tjenestene og de samme mulighetene, sier prosjektlederen for Baltic Pride, Keio Soomelt, til The Guardian

I en offentlig uttalelse understreker Kallas at Estland nå står sammen med de nordiske landene og resten av demokratiske land hvor likekjønnede får gifte seg.  

– Dette er en beslutning som ikke tar noe fra noen, men som gir noe viktig til mange. Det viser også at samfunnet vårt bryr seg og at vi respekterer hverandre, sier Kallas.  

Giftermål mellom “naturlige personer”

I familieloven har formuleringen “mann og kvinne” blitt endret til “naturlige personer”. Det innebærer at to personer over lovlig alder, uansett kjønn, kan inngå ekteskap.   

Fra første nyttårsdag kunne homofile par søke om ekteskap på nettet, og vanligvis tar det omkring en måned å behandle søknadene. Ifølge nyhetsmediet ERR, har rundt 50 kjønnsnøytrale eller likekjønnede par søkt om å få gifte seg siden starten av året.  

Lovendringene gir i tillegg homofile ektepar retten til å adoptere barnet til ektefellen, såfremt de har fått samtykke av barnets andre biologiske forelder.  

Homofili ble avkriminalisert i Estland i 1991 etter Sovjetunionens fall, og sammenlignet med de andre baltiske landene, har Estland ført en liberal politikk overfor LHBT+-befolkningen. Siden 2016 har likekjønnede par kunnet inngå registrerte partnerskap og samboerskap med tilnærmet samme rettigheter og plikter som heterofile par.

Flere støtter homofile ekteskap

Også holdningene til likekjønnede ekteskap har endret seg i en positiv retning det siste tiåret. En opinionsundersøkelse gjennomført av Estonian Human Rights Centre, viser at det i dag er 53 prosent av den estiske befolkningen som støtter likekjønnedes rett til å gifte seg. Det er syv prosentpoeng mer enn i 2021, og 19 prosentpoeng mer enn i 2012 hvor 34 prosent var for homofile ekteskap.

The Guardian skriver at Estlands sekulære tilnærming har bidratt til å endre synet på LHBT+-samfunnet gjennom det siste tiåret. Under fjorårets Baltic Pride var det rekordmange bedrifter som åpenlyst sponset festivalen. 

Likevel fortsetter likekjønnede ekteskap å være et kontroversielt tema i Estland, og skeive blir fremdeles utsatt for hets og vold. 

Den konservative opposisjonen og kirken har vært imot de nye lovendringene, som de mener går utover tradisjonelle familieverdier. Under Baltic Pride i fjor ble en homofil pastor fra Finland angrepet av en mann med kniv mens han befant seg på en bar i Tallinn. 

Sosialminister Signe Riisalo er takknemlig for tålmodigheten LHBT+-samfunnet har vist, og glad for et mer fremoverlent Estland som garanterer like rettigheter for alle.       

– At likekjønnede får gifte seg vil gjøre Estland til et mer inkluderende og omtenksomt sted. 

Legalisert i Hellas  

I februar kom også nyheten om at likekjønnede par i Hellas får gifte seg og adoptere barn, dette til tross for sterk motstand fra den ortodokse kirken. 

Dermed er Hellas det første landet hvor majoriteten er ortodokse kristne som har vedtatt en slik lovendring, og Hellas føyer seg inn i rekken av 15 EU-land som allerede har åpnet for likekjønnet ekteskap.