4. april 2018

Bruker kreativitet til å styrke jenters rolle i samfunnet

Det etiopiske jentebandet ”Yegna” bruker musikk for å sette lys på problemer som unge etiopiske kvinner møter. Målet er å skapeholdningsendring ved å være positive rollemodeller.

Yegna er en etiopisk skuespill- og pop-gruppe som består av fem unge kvinner. De unge kvinnene startet dette bandet fordi de gjennom musikken ønsket å fremme bevissthet om flere av de problemene unge etiopiske kvinner står overfor, slik som migrasjon, tvangs- og barneekteskap, misbruk og seksuelle overgrep, vold i hjemmet, og skole-frafall. Yegna, som betyr «vår» på amharisk, er opptatt av å bryte barrierer og vise positive rollemodeller for unge etiopiske kvinner.

Yegna fikk i 2016 bistandsstøtte for minst to år fra Storbritannia. I 2017 ble det besluttet av myndighetene at de ikke ville fornye støtten. Yegna har – til tross for tap av økonomisk støtte fra Storbritannia – klart å vokse på egen hånd, gjennom å utforske ulike sponsoravtaler og satse på markedsføring.

De ble ofte kalt for Etiopias ”Spice Girls”, men mistet denne merkelappen etter at Storbritannia trakk seg. Yegna markerer seg som en merkevare ”av etiopiere for etiopiere”, og deres musikk er inspirert av deres etiopiske arv. Yegna ønsker å skape en holdningsendring i samfunnet når det gjelder jenter og kvinner. De mener det er nødvendig å styrke jenter og kvinners rolle i samfunnet for å forbedre landet sitt.