22. november 2019

Bryter stillheten rundt fistula på Madagaskar

Felicia opplevde selv en vanskelig fødsel. Nå reiser hun rundt på landsbygden for å få kvinner i samme situasjon til å oppsøke sykehus. Målet er å bekjempe fistula.

I toppen av de frodige baobabtrærne sitter det en gjeng nysgjerrige lemurer og titter ned. Det er her, omgitt av den ville naturen, at de fleste innbyggerne på Madagaskar bor. Det nærmeste sykehuset er ofte flere dagsmarsjer unna, og mange er skeptiske til legene.

– Folk vil ikke dra til sykehuset, fordi de er redde. De er redde for operasjonen, og det går rykter om smugling av organer, forklarer Felicia Voniarisoa Miadanaharivelo i BBCs reportasjeserie «Mennesker som fikser verden».

Avvist av familien


Fistula kan oppstå under vanskelige fødsler og er en tilstand hvor det går hull på fødselskanalen, enten mot blæren eller tarmene. Avføringslekkasje er et vanlig symptom, og det er mye stigma tilknyttet til diagnosen. – Jeg ble avvist av mine egne familiemedlemmer, forteller Felicia til BBC.

2 millioner kvinner lever med fistula i dag, men den gode nyheten er at fistula kan kureres med en operasjon. Det kan også forhindres ved god hjelp før, etter og under en fødsel. Felicia levde med tilstanden i tretten år før hun hørte om muligheten for behandling.  Nå er hun «pasient-ambassadør», som de kalles, de som reiser rundt til avsidesliggende landsbyer for å nå ut til andre som lider av det samme.

Når ut til de mest isolerte


Felicia, og andre pasient-ambassadører, bruker sine egne erfaringer til å nå ut til andre kvinner. Ordningen ble opprettet av organisasjonen Freedom From Fistula, i samarbeid med, blant andre, FNs befolkningsfond. Målgruppen er både kvinner som bor på avsidesliggende steder, og kvinner som har isolert seg fra lokalsamfunnet på grunn av stigmaet. Organisasjonen har lignende programmer i Malawi og Sierra Leone.

En av kvinnene Felicia har hjulpet er Marianne Prisca. I likhet med mange andre i landsbyen, var hun skeptisk til å dra på en lang ferd til sykehuset uten å vite hva som ville vente henne.

– Felicia har vært på sykehuset og faktisk tatt operasjonen. Jeg tror at hvis det var noen andre så hadde jeg kanskje ikke trodd på dem, fordi jeg har hørt masse rykter og jeg har heller aldri vært utenfor dette området før, forklarer Marianne til BBC.

De to kvinnene legger sammen ut på den to dager lange ferden til sykehuset. Ambassadørprogrammet har dermed virket, i denne omgang. Målgruppen er både dem som bor langt vekke, som Marianne, og dem som har isolert seg fra lokalsamfunnet på grunn av stigmaet. Organisasjonen har lignende programmer i Malawi og Sierra Leone.

Flere fødsler i trygge omgivelser


Tall fra Verdensbanken viser at flere og flere fødsler skjer i trygge omgivelser. Ved tusenårsskiftet hadde rett over 60 prosent av verdens fødsler kvalifisert helsepersonell tilstede. Fjorten år senere, i 2014, hadde dette steget til 80 prosent. Med kvalifisert helsepersonell tilstede kan komplikasjoner oppdages, og man kan sørge for at mor får helsehjelp i tide. Da kan man unngå at fistula i det hele tatt oppstår. I mellomtiden sørger Felicia og de andre pasientambassadørene for at flere får informasjon og oppfølging.