16. mai 2025

Flyvende førstehjelp: I Ghana leverer droner blod og vaksiner fremfor våpen

På få minutter blir livsviktig blod sendt av sted med droner. Dronene fyller mer og mer av himmelen i Ghana.

Dronene er testet i all slags vær. De kan fly i helt ned til -27 grader.

Dronene er testet i all slags vær. De kan fly i helt ned til -27 grader. Foto: Zipline

På hyllene ligger poser med blod side om side. De er nøye sortert og blir avkjølt av de mørkeblå kjøleskapene i et stort hvitt distribusjonslager. 

Hver hylle er markert med tydelige bokstaver – A+, 0-, AB+- slik at ansatte iført crocs og frakker kan pakke den riktige posen med blod ned i de røde boksene. “Zipline” står det på kassen som senere blir flydd i en drone til et sykehus i Ghana.

Vi befinner oss cirka fire kilometer fra byen Walewale i det nordøstlige Ghana på et av dronevirksomheten Zipline sine seks distribusjonssentre i Ghana.

Hver dag sender sentrene droner med pakker som inneholder medisiner, vaksiner og blod til landets sykehus og helseklinikker.

“Ved nødstilfeller ankommer dronen innen 35 til 40 minutter. Ved vanlige leveringer tar det 45 minutter til en time. Dronene er raske, effektive og virkelig pålitelige. Hvertfall i nødstilfeller,” forteller Justice Anim.

Han er viselaboratoriesjef på det øst-ghanesiske sykehuset Kwahu Government Hospital som hver uke mottar droner fra Zipline.

Justice Anim er ansvarlig for å bestille droner med blod, poliovaksiner og malariamedisiner til sykehuset. Det gjør han ved å sende en SMS eller whatsapp-beskjed til et av Ziplines distribusjonssentre, som deretter pakker bestillingen innen få minutter og sender dem av sted.

Justice Anim, som også er ansvarlig for å plukke opp leveransene, er ikke i tvil om hvorfor droner er viktige. «De redder rett og slett liv,» sier han.

“Så mange at jeg faktisk ikke kan holde telling på det.”

Ifølge ham har dronene blant annet levert motgift til dødelige slangebitt og livsviktig blod til fødende kvinner som har mistet for mye blod. 

Selv om mange forbinder droner med krig, død og ødeleggelser, så redder luftfartøyet liv i det vestafrikanske landet.

Dronene har en radius på 80 kilometer og kan bære opp mot 1,8 kilo. Ifølge Zipline kan de fly i orkaner, kraftig regn og ekstreme temperaturer.

Zipline er en amerikansk bedrift som opprinnelig begynte med å levere blod og medisinske produkter i Rwanda i 2016. Siden da har bedriften utvidet til å levere dyremedisiner, landbruksprodukter, og produkter til fødsler.

Hvor flyr Ziplines droner?

Ghana er ikke det eneste landet hvor droner flyr med medisiner, blod og mat. Zipline opererer også i Nigeria, Kenya, Rwanda, Elfenbenskysten, Japan og noen stater i USA. 

Zipline leverer til mer enn 4 000 sykehus og helseklinikker.

Dronene har totalt flydd rundt 170.000.000 kilometer og sendt cirka 1,5 millioner leveranser.

Kilde: Zipline

En kamp mot klokken

Veiene i Ghana er røffe. Det er som oftest grusveier som er både smale og hullete.

Noen steder er det hverken veier eller broer for å komme seg over elver og bekker. I disse tilfeller er det nødvendig å hoppe i en kano for å krysse en elv, forteller fagkonsulent Angela Ackon. Hun er ansvarlig for kvaliteten og sikkerheten av helsevesenet ved World Health Organisation (WHO) sin avdeling i Ghana.

Dårlig infrastruktur gjør det vanskelig å levere livsviktig medisin og blod til landets helseklinikker og sykehus. 

Både Justice Anim og Angela Ackon forteller for eksempel at biltransport i noen tilfeller kan ta opp til flere timer. I nødstilfeller der hvert minutt teller, kan det være et spørsmål om liv og død.

“Forestill deg hvilken betydning det har når man i en nødssituasjon skal krysse en elv for å levere blod til en fødende kvinne. Det betyr at kvinnen kanskje ikke får nødvendig behandling i tide,” poengterer Angela Ackon og fortsetter: 

“Nødssituasjoner er nødssituasjoner fordi tid er en avgjørende faktor. Og hvis man ikke handler fort nok, risikerer man å miste liv.”

Det var også en mangelfull infrastruktur som gjorde at den ghanesiske regjeringen inngikk et samarbeid med Zipline i 2019. Dette samarbeidet har siden den tid gjort underverker. 

“I noen tilfeller er jeg overbevist om at det redder liv det at Zipline nå er en del av vår helsetjeneste,” sier Angela Ackon som har jobbet som helseminister i Ghana i 18 år.

Hun understreker likevel utfordringene ved at Zipline ikke dekker hele Ghana, og at virksomhetens distribusjonssentre kan bli tomme for medisinske produkter.

Ansatte som demonterer en drone slik at den kan brukes igjen til neste bestilling. Foto: Tanya Maria Møller Knudsen

Liv fra luften

Dronene har spesielt påvirket mødredødeligheten i Ghana.

Landets barseldødelighet har nesten halvert de siste 25 årene. Likevel dør fortsatt 263 kvinner per 100.000 fødsler. I Norge dør 1 kvinne per 100.000 fødsler.

Blødninger i forbindelse med fødsel er en av de største årsakene til det høye tallet av mødredødelighet i Ghana. Dette skyldes blant annet at hvis en kvinne mister for mye blod, og det ikke er nok blod på sykehusets lager, risikerer hun å miste livet.

Og det er her droner kommer inn i bildet.

Siden 2019 har droneleveringene fra Zipline vært med på å halvere mødredødeligheten ved helseinstitusjoner i Ashanti-regionen i det sørlige Ghana. Det viser et studie publisert av BMC Health Services Research. En viktig årsak til den positive utviklingen skyldes at Zipline raskere kan levere blod i nødssituasjoner.

Og det er ikke det eneste dronene har gjort.

Droneteknologien har også vært med på å forbedre tilgangen til vaksiner i regionen Western North, ifølge et studie av Vaccine. 

Zipline leverer for eksempel vaksiner som beskytter mot livsfarlige sykdommer som tuberkulose, polio og meslinger.

Spørsmålet som gjenstår er om den flyvende førstehjelpen heller er en hurtigløsning for å løse et større problem som i virkeligheten handler om manglende infrastruktur. Med det er ikke nødvendigvis slik, mener Angela Ackon.

“Hvis vi vil forbedre kvaliteten av våre helsetjenester er vi nødt til å sikre at nødvendige produkter er tilgjengelige når og hvor de trengs. Så hvis de normale forsyningstjenester svikter et sted, er det viktig å ha en løsning som kan dekke slike hull. Og det er akkurat det Zipline gjør,” forklarer Angela Ackon og tilføyer:

“Det er ikke bare et plaster på såret. Dronene er kommet for å bli. De spiller en unik rolle i helsetjenester og forsyningskjeden. Det betyr likevel ikke at vi skal la være å utvikle vårt tradisjonelle forsyningssystem.”

Når dronen ankommer et sykehus eller en helseklinikk, slippes den røde boksen ned i en fallskjerm. Foto: Zipline.

Redning i rakettfart

Tilbake i distribusjonslageret ringer en klokke. Den skjærer i ørene slik at det ikke er noen tvil om at en Zipline-boks er klar til å sendes avgårde.

En ung kvinne griper boksen og bærer den ut til en av dronene som henger på et metallstativ i rommet ved siden av lageret. Hun kaster boksen inn i en av dronene, løfter den ut til en utskytningsrampe og klikker på et par vinger. 

Det er knitring fra walkie-talkien som henger i cargobuksene hennes. Hun sjekker at alt er som det skal før hun trykker på knappen som får dronen til å skytes opp.

Klikk. Pang. I 100 kilometer i timen blir dronen skutt vekk fra rampen og ut gjennom horisonten. Den blir mindre og mindre. Og den summende lyden fra propellene blir svakere og svakere.

Om få minutter vil dronen åpne en luke og slippe en boks. Båret av en fallskjerm vil kassen dale ned mot jorden. Den vil lande tett ved en helseklinikk et sted i Ghana, hvor mennesker som Justice Anim står klar til å gripe den, og enda et liv blir muligens reddet.

Verdens Beste Nyheter Danmark var i Ghana med støtte fra GLOBUS-fondet under Utenriksdepartementet i Danmark.

9,5 millioner

rutinevaksiner er blitt levert av Zipline i Ghana siden 2019.

Ghana oppskalerer samarbeidet med Zipline etter avviklingen av USAID

USA har trukket støtte til verdens største utviklingsorganisasjon, USAID. En organisasjon som spiller en avgjørende rolle for global utvikling, også i Ghana. USAID samarbeidet med mer enn 100 land og hadde et årlig budsjett på 40 milliarder dollar som tilsvarer over 418 milliarder kroner.

Organisasjonen hjelper også Ghana med medisinske forsyninger, men på grunn av avviklingen av USAID er mange av deres programmer i Ghana satt på pause. Det har gjort det vanskelig for landets sykehus og helseklinikker å få tilgang på medisiner og redskap.

Derfor har regjeringen i Ghana oppskalert samarbeidet med Zipline, slik at leveringen av essensielle medisinske forsyninger opprettholdes i hele landet.

Kilde: Techpoint Africa, Newsweek og SiliconAfrica.