14. mars 2021

Gratis COVID-19-vaksiner til lav- og mellominntektsland

Vaksineleveransen til Ghana markerer starten på COVAX sin globale «roll-out» av gratis COVID-19-vaksiner til en rekke lav- og mellominntektsland.

Foto: WiR_Pixs / Pixabay

Foto: WiR_Pixs / Pixabay

– Det er en real vitamininnsprøytning og et øyeblikk som bør markeres! Dette er en milepæl i vårt arbeid for å få livreddende vaksiner ut til verden, svarer Elen Høeg, Senior Policy Manager i CEPI, på spørsmål om hvordan det føles at de første COVID-19-vaksinene som kommer ut av COVAX-samarbeidet endelig har blitt levert ut.

Onsdag 24. februar mottok nemlig Ghana rundt 600 000 vaksinedoser mot COVID-19 og ble med det det første landet som mottar gratis vaksinedoser fra COVAX. COVAX er et samarbeid mellom Verdens helseorganisasjon (WHO), vaksinealliansen Gavi, The Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) og UNICEF. De har som mål å levere gratis COVID-19-vaksiner til 92 lav- og mellominntektsland, og ideen om samarbeidet kom tidlig etter pandemiens utbrudd.

– CEPI tok initiativ til å opprette COVAX sammen med Verdens helseorganisasjon (WHO) og vaksinealliansen Gavi allerede i fjor vår, fordi vi forsto at det var en risiko for at lav- og mellominntektsland ville få tilgang til vaksiner mye senere enn rike land, sier Elen Høeg i en mail til Verdens Beste Nyheter.

Forkjøpsrett til over en milliard vaksinedoser

CEPI finansierer vaksineutvikling og har som en betingelse i sine avtaler med utviklere at støtte fra CEPI kommer med forbehold om at vaksinedosene skal gjøres tilgjengelig for COVAX. Dette vil gi COVAX forkjøpsrett til over en milliard vaksinedoser fra CEPIs portefølje alene i 2021, ifølge Høeg.

– Vi har nå flere trygge og effektive vaksiner mot COVID-19 utviklet på rekordtid, noe som er et resultat av at både forskersamfunnet og vaksineindustrien har tatt utfordringen fra denne pandemien på største alvor. Med denne forsendelsen ser vi også at det internasjonale samfunnet gjennom COVAX leverer på utfordringen om å levere disse vaksinene til dem som trenger det mest, fastslår hun.

Viktig at det skjer nå

Kyrre Lind, fagansvarlig for global helse i UNICEF Norge, deler Høegs syn på utsendelsen av vaksiner: – Det er fantastisk at leveringen av vaksinedoser endelig har begynt. Vi har ventet lenge på dette, og det har tatt lang tid, så det er en lettelse å være i gang.

UNICEFs rolle i samarbeidet er blant annet å kjøpe inn, transportere og få vaksinene ut til landene. Vaksinene hentes fra India og transporteres på eget fly til mottakerlandene.

– De siste månedene har vi forberedt oss veldig godt. Vi har planlagt nøye og det har vært mye logistikk.  Å levere vaksiner til varmere strøk, som for eksempel ørken, krever nøye planlegging, ettersom vaksinene må holdes kalde, forteller Lind.

Ifølge Lind forventer de å få ut 80 millioner i løpet av årets første kvartal. I tillegg til Ghana har Elfenbenskysten mottatt sine første doser, og land som Kambodsja, Nigeria, Republikken Kongo og Angola forventes å motta vaksinedoser i løpet av mars.

– At et slikt samarbeid er mulig er utrolig viktig. I begynnelsen virket det kanskje som at land i Afrika ikke ble rammet så hardt av pandemien som man fryktet, men nå ser man tydelig at den har store konsekvenser. Flere land melder om en helsesektor som er i ferd med å knele fullstendig. Derfor er det så utrolig viktig at disse vaksinene blir levert ut nå, sier Lind.

– Når det gjelder pandemier er det slik at ingen er trygge før alle er trygge. Derfor er det en veldig stor glede og lettelse at det nå er i gang, sier han avslutningsvis.