1. mars 2022
Håpet er ikke ute for verdens koraller
Hva har legoklosser, en 3D-printer og sekskantede stålrammer til felles? De kan hjelpe til med å redde våre døende korallrev.
Verdens korallrev er under et massivt press, men det er også mange prosjekter og løsninger for å redde havets essensielle økosystem. Her har vi samlet noen av de beste og mest kreative løsninger:
Mannen bak korallenes hjertestarter
Forskeren Dr. David E. Vaughan skriver på sin hjemmeside www.plantamillioncorals.org, at han fant en effektiv løsning ved et uhell. En bit av en av korallene som han holdt på å dyrke knakk av. Nedstemt tok han biten og la den i et tomt akvarium. Han ville kaste det senere, men glemte det. Et par uker etter gikk han forbi akvariet og så at biten som hadde knekt av hadde vokst, ganske mye.
Han fant ut at ved å skjære koraller i mindre stykker og dyrke dem i optimale forhold, kunne man produsere hurtigvoksende og resistente koraller. Det inspirerte ham til å lage en organisasjon som planter koraller. Til nå har de plantet 100.000 koraller, og målet er å plante en million.
Dyrker koraller på LEGO
I Singapore har noen forskere latt seg inspirere av LEGO. De bygger mindre fundamenter til koraller av legoklosser.
Forskerne har tatt i bruk metoden til Dr. David. De små avskårne stykkene koraller blir satt på en legokloss. Legoklossene sparer også plass, så du kan dyrke mange flere koraller i akvariet på øya St. Johns National Sea Laboratory.
Når koloniene blir for store til de enkelte legoklossene, setter man bare på flere legoklosser. Det er derfor mye lettere å tilpasse seg korallenes vekst med legoklosser enn det det har vært med tidligere løsninger. Neste skritt er at forskerne en dag setter de gjenfødte korallene tilbake i havet.
40.000 km2 korallrev gjenoppbygget i Indonesia
I noen havområder i det sørlige Indonesia og utenfor øyen Bali har det kommet 50 prosent flere koraller på under to år, takket være et gjenplantningsprosjekt. 40 000 kvadratkilometer har blitt gjenoppbygget bare utenfor kysten av Indonesia. Planen er å bygge om 185 000 kvadratkilometer i området før 2029.
Løsningen er enkel og med enkle materialer. Derfor blir lokalbefolkningen involvert i prosessen. Løsningen er sekskantede stålrammer som nesten minner om spindelvev. De bindes sammen under vann, og påføres deretter koraller som er dyrket på land. De vokser raskere fordi de får konstant sollys. Uten stålrammene ville det vært en risiko for at de under en storm ville blitt dekket av sand og ikke kunne få nødvendig sol.
3D-printet fundament
Hong Kong er et av stedene i verden som er mest artsrik på harde koraller, men jakten på byggematerialer har ødelagt havbunnen flere steder. Selskapet ArchiReef har derfor laget en ny 3D-printet havbunn for å hjelpe korallene med å vokse og gjenoppbygge livet i havet utenfor Hong Kong.
Det er sekskantede fliser med et «hjernemønster» i midten. De tiltrekker seg dyreliv i havet fordi de kan gjemme seg for rovdyr. Forskerne fester små koraller på flisene. Håpet er at korallene skal bli så hardføre at de på et tidspunkt kan stå selv, uten flisene.
Som et eksperiment ble over 130 av de 3D-printede flisene installert i Hoi Ha Wan Marine Park i 2020.
Siste
30. september 2024