7. mars 2024

Historisk abortlov vedtatt i Frankrike

Som det første landet i verden, vedtok det franske parlamentet fire dager før den internasjonale kvinnedagen at retten til abort skal være grunnlovsfestet.

Foto: CCBY mediActivista ::: // Flickr

Foto: CCBY mediActivista ::: // Flickr

Begge kamrene i det franske parlamentet samlet seg i Versailles mandag denne uken, for å avgjøre om retten til abort skulle grunnlovsfestes. Der stemte 780 av de 925 parlamentarikerne for forslaget som ble lagt frem i 2022 av blant annet Aurore Bergé, Frankrikes nye likestillingsminister.

Dermed blir Frankrike det første landet i verden som grunnlovsfester retten til abort. 

I forkant har Emmanuel Macron sin regjering og forslagets motstandere blant annet argumentert at dette var unødvendig, fordi retten til abort allerede har stor støtte i landet. 

Vi kommer ikke til å inkludere det i grunnloven, fordi vi har ikke noe problem med det (generell støtte for abort i frankrike red.anm.), sa høyrepopulistiske Marine Le-Pen i forkant av avstemningen. 

En “garantert frihet”

Avgjørelsen sikrer at abort er en “garantert frihet”, som fører til at kommende regjeringer ikke vil kunne gjøre store endringer i lovverket rundt retten til abort. 

Vi sender nå budskapet til alle kvinner: Din kropp tilhører deg, og ingen har rett til å kontrollere den for deg, sa statsminister Gabriel Attal før avstemningen fant sted. 

Forslaget ble fremmet som en direkte følge etter at den amerikanske høyesteretten i 2022 opphevet Roe vs. Wade-dommen, som sikret amerikanske kvinner retten til abort.