23. oktober 2024
Hundretusener unngår et liv i blinde: Land bekjemper smertefull sykdom
Den utbredte øyesykdommen trakom, som trives i fattige områder med mangel på hygiene og rent vann, blir mindre vanlig. På bare 15 år har 20 land utryddet sykdommen.
Familier undersøkes for trakom i Etiopia. Foto: RTI International/ Timothy La Rose // Flickr
Det første man merker er at øynene klør. En følelse som nesten alle kjenner igjen. Mange kjenner også den frustrerende og irriterende følelsen av å ha en øyevippe på øyet. Det er litt sånn det føles i de tidlige stadiene av trakom. Men det blir verre. Kløen ender med å være konstant hos den smittede, samtidig som øyevippene gradvis blir trukket mer og mer inn i det sensitive øyet, slik at øyevippene risser øyet hver gang den smittede blinker.
Det er ikke bare veldig smertefullt, men kan resultere i at man blir blind. Nesten to millioner mennesker har nedsatt syn eller er blinde på grunn av sykdommen på verdensplan.
Det hele starter med bakterien chlamydia trachomatis – en avart av klamydiabakterien, som er mest kjent fra kjønnssykdommen klamydia. Bakterien sprer seg blant annet gjennom spytt og snørr. I seg selv er bakterien bare irriterende, men når man har hatt den et par hundre ganger begynner den å bli farlig.
– Når man blir smittet med bakterien igjen og igjen, blir det så mye arrvev på innsiden av øyelokket at huden trekker øyevippene til innsiden slik at de skraper mot øyet hver gang man blinker, forklarer Amir Bedri Kello over en forbindelse på sitt kontor i Kongo. Han er øyenlege med spesialisering i trakom for Verdens helseorganisasjon, WHO.
Heldigvis er det færre mennesker i verden som får trakom i dag. 20 av de landene hvor sykdommen før var et problem, har nå eliminert den som et offisielt helseproblem. Det sørafrikanske landet Zimbabwe kan bli det neste. De har nemlig tatt store skritt på kort tid for å eliminere sykdommen i landet. Amir Bedri Kello forteller at trakom kun er et problem i ett av landets 64 distrikter i dag. Ser man tilbake bare tre år i tid, var det et problem i 24 av distriktene.
Har plaget mennesker i mange år
Trakom er en sykdom som rammer de mest fattige og avsidesliggende områdene mest. Dette er ofte områder hvor hygiene, infrastruktur og mat ofte er mangelvare. Samtidig er det en sykdom som utvikler seg sakte. Trakom har plaget menneskeheten i mange år, så man kunne ha håpet på at den sang på siste verset. Det er dessverre ikke tilfellet.
– Den rammer det aller fattigste, sier Amir Bedri Kello.
Det betyr at kampen mot trakom er en kamp mot fattigdom.
En av utfordringene er noe så enkelt som infrastruktur. For å hjelpe folk må man også kunne nå ut til dem, og det er mange landsbyer som ligger så avsides at det rett og slett ikke er veier ut til dem. For eksempel forhindrer elver eller fjell fremkommeligheten.
Sånn ser det for eksempel ut mange steder i Afrika, som er det kontinentet hvor flest mennesker lider av trakom.
I 1996 satte WHO en strategi ut i livet, for å utrydde trakom. Helt praktisk betød det at helsepersonell og forskjellige organisasjoner i de landene som opplevde trakom, reiste rundt til de forskjellige stedene for å kartlegge hvor utbredt sykdommen var.
Samtidig har de delt ut forebyggende antibiotika til barn og unge for å forhindre store mengder arrvev på innsiden av øyelokkene. De har undervist og delt kunnskap om hvor viktig ansiktsvask og hygiene er for å bekjempe trakom. Det har også blitt kjempet for bedre tilgang til rent vann i ytterområdene.
SAFE-strategien
WHOs strategi fra 1996 har fått det veldig fengende navnet SAFE. Det står for operasjoner for å forhindre blindhet (Surgery), utdeling av forebyggende antibiotika (Antibiotics), at folk skal vaske ansiktene sine (Facial cleanliness) og å få bedre tilgang til rent vann og sanitet (Environmental improvement).
Strategien har skapt resultater. I 2009 var trakom i 56 land. I dag har 20 av landene utryddet sykdommen. Blant annet ved hjelp av strategien til WHO.
Den nåværende kartleggingen av trakom. De grønne markeringene er områder hvor trakom tidligere har herjet, men nå har blitt eliminert. Foto Trachoma Atlas
Zimbabwe kjemper seg frem
Ett av landene som tar fremskritt mot sykdommen er Zimbabwe.
– Vi har sett vesentlige fremskritt med SAFE-strategien i Zimbabwe, sier Amir Bedri Kello.
Trakom har nå blitt redusert i 23 av de 24 distriktene hvor sykdommen var utbredt, og mer enn 4,5 millioner mennesker har blitt behandlet med antibiotika de siste åtte årene. Det er 27 prosent av landets befolkning. Overordnet sett har SAFE-strategien halvert antall mennesker med trakom i landet.
Målet for Zimbabwe er at sykdommen blir eliminert innen 2027, og Amir Bedri Kello tror på at SAFE-strategien er veien å gå.
Som tidligere nevnt er Afrika det kontinentet som er mest plaget av trakom, men det er også det kontinentet hvor man har satt inn størst innsats mot sykdommen. Man kan se at det har fungert. De syv afrikanske landene som har eliminert øyensykdommen, har nådd sine mål i løpet av de fem siste årene.
Så kampen mot sykdommen fortsetter. Amir Bedri Kello mener det er håp, fordi man kan se at SAFE-strategien fungerer, og at den kan redde mennesker fra et liv med smerte og synstap.
En sykdom som trives i lukkede rom
Det er oftest kvinner som får trakom, da de tilbringer mest tid med unge barn, som har den smittsomme bakterien. De bruker også mye tid i tette, små og lukkede rom og der er det lett å bli smittet igjen og igjen.
Samtidig sitter de å lager mat i røyk fra matbål, som får dem til å blinke enda mer. For hvert blink skraper øyevippene mot øyeeplet, og det kan resultere i at øyeeplet blir så skadet at synet forsvinner permanent.
– Det er en ekstremt smertefull tilværelse, forklarer Amir Bedri Kello.
Utover de helsemessige konsekvensene er det også sosiale konsekvenser. De unge jentene som lider av trakom eller som kanskje har begynt å miste synet, kan oppleve at det blir vanskeligere å bli gift. Hvis de holder på å miste synet er det huslige oppgaver som de ikke lenger klarer.
Det går riktig vei, bare ikke raskt nok
Verden utrydder trakom sakte men sikkert, og det er gode nyheter for alle menneskene som har unngått sykdommen. Men det går saktere enn planlagt. I dag er det 20 land som har eliminert sykdommen. Selv om det er gode nyheter, er det under WHO sitt mål for 2023, som var 28 land.
Samtidig har antall mennesker som har behov for behandlinger og operasjoner for trakom falt, men halvparten av de som har fått sykdommen på verdensplan, får fremdeles ikke behandlingen de har behov for.
Siste
30. september 2024