27. september 2019

Hvorfor trenger vi positive nyheter?

I dag er den årlige kampanjedagen, og frivillige over hele verden står klare til å vise deg at verden faktisk går fremover.

Amazonas brenner, polene smelter og havnivået stiger. Diktatorer styrer landene sine med jernhånd, og millioner er ofre for sult, krig og brutalitet. Greta Thunberg rørte hele verden med sterke ord i New York denne uka om hvordan hennes barndom, og vår felles fremtid blir røvet fra oss. Verden er faktisk ganske kjip, og det er ikke noe vi skal glatte over.

Men når vi først vet så mye om omfanget av all verdens urettferdighet, hva tenker du om at den gjennomsnittlige nordmann tror det går mye verre enn det faktisk gjør? Det er ganske bekymringsverdig, spør du oss, spesielt i lys av studier som viser sammenheng mellom håp, og troen på at ting faktisk kan gå bra, og vilje og motivasjon til å handle.

Nyhetene fokuserer oftest på de dystre utviklingene i samfunnet, og vi mener at dette fører til passivitet blant befolkningen. Det er alt for mange som tenker at det ikke er vits i å streike, kjøre mindre bil eller å stemme. Det kommer tross alt ikke til å utgjøre en forskjell uansett. Vi mener at denne passiviteten kan motkjempes dersom folk eksponeres for positive nyheter i større grad, og i dag finner du 600 frivillige i 50 byer og tettsteder som vil spre dette budskapet. I årets avis kan du blant annet lese om hvordan verden har blitt et bedre sted for de fleste barn og unge, om en kvinnelig høvding som setter en stopper for barneekteskap i Malawi, homofilt ekteskap som har blitt lovlig på Taiwan, lastebiler i Pakistan som promoterer utdanning for jenter og mange flere gode nyheter.