19. august 2024

Krokodillene gjør comeback i Kambodsja

Siamkrokodillen er kritisk truet. Men etter flere tiår med innsats i leveområdene deres har 60 krokodilleegg nå klekket, og det gir nytt håp for artens fremtid.

I slutten av juni kom 60 nye siamkrokodiller til verden. Foto: Bros Pov/Fauna and Flora

I slutten av juni kom 60 nye siamkrokodiller til verden. Foto: Bros Pov/Fauna and Flora

Siamkrokodillen, som svømmer rundt i nasjonalparken Cardamom Mountains i Kambodsja, har fått nye artsfeller. 

Nå har nemlig 60 krokodilleegg klekket. 

Det er det største antall siamkrokodilleunger man har sett siden årtusenskiftet – og det er gode nyheter for artens overlevelse.

Med cirka 400 siamkrokodiller på verdensplan er arten nemlig kategorisert som kritisk truet på miljøorganisasjonen IUCN sin internasjonale rødliste over arter. 

Naturbeskyttelsesorganisasjonen Fauna & Flora, som i to tiår har forsøkt å gjenopprette bestanden i Kambodsja kaller de nyfødte krokdillebabyene “et ekte tegn på håp for artens fremtid”. 

Pablo Sinovas, som er leder for Fauna & Floras bevaringsprogram i Kambodsja, gleder seg over de nye babyene. 

Den siste oppdagelsen av ville reder understreker den avgjørende betydningen av å beskytte området. Med kun få hundre igjen i vill natur, er klekkingen av de nye 60 krokodillene et enormt løft, fastslår han i pressemelding og legger til: 

I en tid hvor det biologiske mangfoldet i våtområdene faller drastisk i hele regionen, fremhever det potensialet for naturlig gjenoppretting gjennom kontinuerlige bevaringsinnsatser. 

En innsats som gir potensiale

På ett tidspunkt var siamkrokodillen utbredt i nesten hele Sør-Asia, men etter intensiv jakt og landbruk trodde man at arten var utdødd. 

I 2000 ble den opp til fire meter lange krokodillearten gjenoppdaget.

Siden da har Fauna & Flora jobbet tett sammen med lokalbefolkningen og regjeringen i Kambodsja, for å få bestanden til å bli større. Utover at de har beskyttet krokodillenes levesteder mot blant annet skogrydding og krypskyttere, har de også oppdrettet siamkrokodiller og satt dem ut i det fri – og det har båret frukt. 

Siden 2012 har 196 nye krokodiller blitt født. 

Tilbake i mai oppdaget en gruppe lokale, som bor i nærheten av Cardamom Mountains, tre ville reder i et område hvor de opprettede krokodillene aldri har blitt satt ut. Få dager senere ble det oppdaget to andre reder i et annet område av nasjonalparken, og i slutten av juni så de 60 nye krokodilleungene dagens lys.

I følge Fauna & Flora tyder det på at de langsiktige beskyttelsesinnsatser hjelper krokodillebestanden med å komme seg. 

Toy Chorn, som jobber i nasjonalparken, og som var med på å oppdage og beskytte redene, er også optimistisk på artens vegne. 

Denne oppdagelsen indikerer at bevaringsinnsatsen har fungert, og jeg tror at med vår bevaringsinnsats at bestanden av siamkrokodiller vil fortsette å stige i fremtiden, sier han i pressemeldingen.

Siamkrokodillen er en av de mest truede krokodilleartene i verden.

Den lever i Indonesia, Brunei, og Thailand - men er mest udbredt i Kambodsja.

60-70 dager

tar det før krokodilleegg klekker.