9. august 2023

Nå får Mexico kjønnsnøytrale pass

Mexico har utstedt sitt første pass med “X” som kjønnsmarkør, og slutter seg dermed til en liste av 16 land som nå tilbyr kjønnsnøytral nasjonal dokumentasjon. Formålet er å skape mer mangfold og mindre diskriminering.

Illustrasjon: Lauge Eilsøe-Madsen

Illustrasjon: Lauge Eilsøe-Madsen

Meksikanske innbyggere kan nå velge kjønnet “x” i passet sitt, og ikke kun mellom mann og kvinne.

Det ble markert med en seremoni på den internasjonale dagen mot homo-, trans- og bifobi i Mexico, hvor det første passet ble utlevert av den meksikanske utenriksministeren Mercelo Ebrared.

– Viktige endringer begynner alltid som kulturelle forandringer. Dagens seremoni kommer til å endre kulturen vår og derfor vårt daglige liv, sa utenriksministeren til seremonien.

Det betyr at ikke-binære personer, som verken føler seg som mann eller kvinne, nå kan velge kjønnet X i deres offisielle pass.

Ifølge National Institute of Statics and Geography er det omkring 5 millioner mennesker som identifiserer seg med LHBT-bevegelsen i Mexico. Tallet utgjør ca. 5 prosent av befolkningen over 15 år.

Muligheten for å være kjønnsnøytral i et meksikansk pass kommer i kjølvannet av at den meksikanske høyesteretten i fjor anerkjente transkjønnede mindreåriges rett til å rette kjønnet deres på fødselsattester og identitetsdokumenter.

Mexico er det 17. landet i verden til å utstede kjønnsnøytrale pass, som sist ble mulig i USA. I Danmark ble det mulig å markere sitt kjønn som “X” i 2014.