11. juli 2018

Ny app mot invasjon av larver

En spesialutviklet app på mobilen skal hjelpe afrikanske bønder med å forhindre at et nytt skadedyr skal spise maisen deres og presse millioner ut i sult.

 

Foto: Mingo123 / Pixabay

Foto: Mingo123 / Pixabay

Det finnes en app for alt. Med en ny mobilapp kan bønder i afrikanske land nå avgjøre fort om larvene på maisplantene er harmløse eller om det er de beryktet hærlarvene, som vokser raskt og har en stor appetitt på mais.

Siden 2016 har hærlarvene invadert Afrika på rekordtid, og de lokale bøndene har ennå ikke lært å gjenkjenne og bekjempe dem. Den plutselige invasjonen har forårsaket panikk noen steder.

Til kamp mot larvene

Hvis ingen tiltak blir gjort mot larvene, kan de presse 300 millioner mennesker ut i sult, mener FNs departement for jordbruk og mat, FAO, som derfor går til kamp mot hærlarven.

Som en del av innsatsen har de utviklet appen «Nuru», som fungerer ved å holde telefonen mot maisplanten. Appen analyserer planten og gir svar på om det er hærlarver eller andre slags larver. Hvis appen er usikker, kan man sende bildet til en menneskelig ekspert som kan avgjøre saken.

Selv om en app ikke løser problemet med hærlarvene, finnes det flere konkrete ting bøndene kan gjøre for å hindre angrepet når de først vet hva problemet er.

Bøndene kan blant annet slutte å bruke insektsmiddel som også dreper andre insekter, inkludert maur og små snylteveps, som er hærlarvens naturlige fiender. I mange tilfeller ser man også at de skadelige larvene har blitt immune overfor giften, skriver FAO.

I stedet kan man bruke naturlige metoder. Studier fra Kenya, Uganda og Tanzania viser at planting av bestemte næringsplanter ved maisåkeren enten kan skremme eller lokke larvene bort fra maisen. Det kan få antall larver på hver maisplante til å reduseres med over 80 prosent uten bruk av gift.

Hærlarver

  • Ingen vet hvordan hærlarven (Spodoptera frugiperda), som er en slags møll, kom til Afrika fra sitt opprinnelige hjemsted i Sør-Amerika.
  • På kun to år har larven spredt seg til alle afrikanske land sør for Sahara.
  • Når den er i larvestadiet angriper den over 80 forskjellige planter, blant annet ris og bomull. Den er også spesielt glad i maisplanten, som er en av de viktigste avlingene for millioner av mennesker.
  • Larven sprer seg hurtig fordi den som møll kan fly 100 km på én enkelt natt. Hver møll kan i tillegg legge opptil 2000 egg.