8. desember 2016

Persondata gir indere problemløs pensjon

I India sørger et nytt digitalt identitetssystem for at fattige innbyggere enklere kan trenge igjennom byråkrati og korrupsjon. Dermed kan de kreve rettighetene sine, blant annet retten til pensjon.

Foto: CCBY Biswarup Ganguly

Foto: CCBY Biswarup Ganguly

70-årige Basudeb Pahan bor i et avsidesliggende skogsområde i Jharkand i India. For å få utbetalt den statlige pensjonen på 400 rupier i måneden (tilsvarende rundt 40 kroner), var han tidligere nødt til å gå 15 kilometer over fjell og gjennom jungel til Ramgarh, den nærmeste byen med en bank. Her måtte han tilbringe flere timer i kø og snakke med funksjonærer. Dette kostet ham 10-15 prosent av pensjonen, allerede før han fikk den utbetalt. Pahan, de lokale myndighetene og hele utbetalingssystemet for pensjonen har vært fanget i en utdatert og byråkratisk tradisjon.

I 2011 opplevede Pahan imidlertid en reise fra en støvete fortid til Indias teknologiske revolusjon. Han hadde meldt seg til Aadhaar, et biometrisk fundert digitalt identifikasjonssystem, og da han senere skulle få utbetalt pensjonen, holdt det å gå noen få meter til det lokale kommunekontoret. Her tastet en av bankens utsendte medarbeidere inn den 12-sifrede Aadhaar-koden hans i en såkalt microATM (en form for kortautomat). Pahan presset fingrene sine mot en tilkoblet leser for fingeravtrykk, og få sekunder senere ga medarbeideren ham utbetalingen av pensjonen.

Aadhaar har ikke bare gitt Pahan mulighet til å bekrefte identiten sin, men også forandret opplevelsen hans av å være statsborger. Punkt 16:9 i FNs bærekraftsmål lyder: ”Innen 2030 sikre juridisk identitet for alle, blant annet fødselsregistrering”.

Dette systemet for digital identifikasjon skal være oppdatert og biometrisk basert, i tillegg til å være tilgjengelig overalt. Dersom det utføres riktig, har det potensial til å endre menneskeliv i hele verden. I India har én milliard mennesker, en syvendedel av verdens befolkning, allerede begynt å dra nytte av fordelene ved systemet.

Artikkelen er en forkortet versjon av et kapittel i boken ’17 bud på en bedre verden’, hvor en rekke eksperter kommer med forslag til hvordan vi kan nå FNs 17 Bærekraftsmål innen 2030.

Om forfatterne

Nandan Nilekani er grunnlegger og leder av The Unique
Identification Authority of India og førte Aadhaar – et biometrisk
fundert digitalt identifikasjonssystem – fra tegnebrettet til full
implementering.

Varad Pande er partner og ansvarlig for finansiell inkludering i Dalberg
Global Development Advisors. Han var fra 2009 til 2014
spesialrådgiver for Indias departement for utvikling i distriktene
og medgrunnlegger av Aadhaar.