17. juli 2025

Sasha ble løslatt – slik bidro aktivister over hele verden

Aleksandra (Sasha) Skochilenko ble løslatt fra fengselsstraff på syv år med hjelp fra aktivister. Amnesty Norge forteller at over 100 av sakene i deres “Skriv for Liv”-kampanje har ført til politisk endring.

Aleksandra (Sasha) Skochilenko.

Aleksandra (Sasha) Skochilenko. Foto: Amnesty International.

Aleksandra (Sasha) Skochilenko ble løslatt fra fengselsstraff på syv år med hjelp fra aktivister. Amnesty Norge forteller at over 100 av sakene i deres “Skriv for Liv”-kampanje har ført til politisk endring.

Våren 2022 sitter Aleksandra (Sasha) Skochilenko i fengselscellen sin i Russland. Hun har blitt dømt til å sitte der i syv år. Grunnen er at hun har brukt stemmen sin til å stå opp mot krigen i Ukraina, gjennom fredelig aktivisme. 

Verden rundt, blant annet i Norge, jobber aktivister på spreng for å hjelpe Sascha. De skriver brev til russiske myndigheter, og legger press på dem for å løslate Sasha. 

Løslatt på grunn av internasjonalt press

Men det er ikke bare myndighetene som mottar brev, også i fengselscella får Sasha brev med støttende ord. Dette gir Sasha håp. Hun får brev fra mennesker i alle aldre fra nesten 200 land. Fra Norge kommer det 9000 brev. En 11 år gammel norsk jente skriver

“Kjære Sasha, du er skikkelig modig. (…) Jeg elsker å bake, hvis jeg kunne, så ville jeg bakt en stor sjokoladekake til deg.”

To år senere, den 11.august 2024, kommer den gode nyheten: takket være internasjonalt press blir Sasha løslatt. Aktivisme på globalt nivå har gjort en forskjell, det nytter.

– Tusen takk for all støtten dere har gitt meg. Da jeg satt i fengsel hjalp støtten deres meg til å overleve, det hjalp meg til å tro på et mirakel. På grunn av deres støtte, så er jeg her, sier Sasha til Amnesty International Norge.

“Skriv for Liv”: – Enkeltmenneske står opp for enkeltmenneske

Prosjektleder for “Skriv for Liv” i Amnesty International Norge, Inger Asheim, forteller at for henne er “Skriv for Liv” selve kjernen til Amnesty’s arbeid. 

– Det er rett og slett gode, gammeldagse skriftlige brev som vi samler inn, hvor vi oppfordrer enkeltmennesker til å skrive personlige brev og støtteerklæringer til de personene som vi aksjonerer for, forklarer hun. 

Asheim vektlegger viktigheten av enkeltmenneskers innsats. 

– Det er enkeltmennesker som står opp for enkeltmennesker, også er ideen at når det er mange nok enkeltmennesker som gjør det – så får det en reell effekt.  

Asheim forklarer at Amnesty velger ut 10 personer globalt hvert år som de mener trenger ekstra oppmerksomhet. Fellesnevneren for alle i “Skriv for Liv” er at de er enkeltmennesker utsatt for menneskerettighetsbrudd, som fengsling for fredelig protest eller fredelige ytringer. Årsakene til at disse menneskene velges ut kan være at saken haster, at de risikerer å bli dømt til en lang straff, eller at det av en annen grunn er aktuelt å snakke om dem nå. I Norge velger Amnesty ut fire personer som hovedfokus.

– Vi ønsker å få så mange enkeltmennesker som mulig til å gjøre ulike solidaritetshandlinger. Først og fremst gjennom å skrive brev til personene, eller som press på for eksempel myndighetene i sakene, forklarer Asheim. 

Aleksandra (Sasha) Skochilenko sammen med Jean Marc Tshona (t.v.) og Tiril Martine Davidsen Glenne (t.h) fra Amnesty. Foto: Amnesty International

Jean Marc Tshona (t.v.) og Tiril Martine Davidsen Glenne (t. h.) i Amnesty fortalte skoleelever i Norge om Saschas sak i 2022, og fikk to år senere møte henne i Oslo: – Å få muligheten til å vise barn at sosialt press virker, i tillegg til å vekke følelser av medmenneskelighet og håp, er både et privilegium og et ansvar, sier Glenne.

Trussel mot menneskerettighetene i Russland

Amnesty International har siden 2013 hatt kampanjen “Skriv for Liv”, en kampanje hvor mer enn 180 land og territorier bidrar. Amnesty forklarer i sin «Skriv for Liv»-kampanjerapport fra 2022, at da Russland invaderte Ukraina den 24. februar 2022, ble det strengere straffer for å si imot myndighetene i Russland. Fredelige protester mot krigen blir oppløst, ofte med makt, og de som uttaler seg mot krigen risikerer straffeforfølgelse. 

I Russland, i mars 2022, trådte en lovendring i kraft som gjør det straffbart å spre det russiske myndigheter kaller “bevisst falsk informasjon om de russiske væpnede styrkene” og å “krenke forsvarets ære”. Mange mennesker har blitt tiltalt og fått fengselsstraff som følge av denne loven. 

Sasha er blant de som har blitt tiltalt. Krigsprotestene hun utførte var å skrive informasjon om Russlands krigføring på små lapper som hun byttet ut med prislappene i butikker i St. Petersburg. Hun ble som følge av dette anklaget for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker. 

Aktivisme nytter

– Denne historien har lært meg at vanlige folk som virkelig vil noe, faktisk er veldig sterke. Sterkere enn myndighetene, enn penger – det er styrken fra mennesker og styrken fra kjærligheten. Tusen takk, sier Sasha i en video på Instagram.

I Amnesty’s kampanjerapport fra 2022 er det registrert at det ble gjort 594 401 handlinger i støtte for Sasha gjennom “Skriv for liv”. Det faktiske antallet kan være høyere, siden ikke alle har hatt mulighet til å rapportere eller samle inn fullstendige data. Det anslås at det totalt ble gjennomført 5 320 261 handlinger globalt under “Skriv for Liv” i 2022.

Prosjektleder Asheim forteller at mange lurer på om brevene faktisk kommer frem, og om de gjør en forskjell. 

– Vi møter mange som tviler på om vi faktisk sender brevene, og som tror at vi kaster dem. Jeg kan garantere at vi leser alle brev, og sender dem dit de skal. Noen ganger går det via nære familiemedlemmer, dersom selve personen vi jobber for ikke kan motta dem. 

Amnesty opplever at resultatene er gode. 

– Over 100 av de vi har aksjonert for siden oppstarten av “Skriv for Liv” har opplevd positiv endring i sine saker. For eksempel løslatelse, redusert straff, beskyttelse eller kompensasjon for urettferdigheten de har vært utsatt for. Vi ser veldig gode resultater: veldig mange av sakene vi jobber for, får en reell politisk endring.