21. mai 2019
Skolebarn sprer mygg for å forhindre sykdom i Colombia
En ny genial metode er på vei til å endre kampen mot en rekke sykdommer, som spres av mygg. I stedet for å slå myggen i hjel, avler man aktivt flere og sprer dem – men med en viktig forskjell.
Hvis barna dine en dag kom hjem fra skolen med en liten kasse fylt av vann og myggeegg, fordi læreren har bedt dem om å avle hundrevis av mygg hjemme og slippe dem fri i hagen, ville du nok tatt en alvorsprat med skolen. I byen Medellín i Colombia er skolebarn fra 800 familier med å produsere og spre millioner av mygg, i samarbeid med en rekke skoler og universitetet Universidad de Antioquia.
Idéen er ikke så sprø som den umiddelbart høres ut som. Myggene er nemlig behandlet med en spesiell bakterie, som hindrer at myggen overfører en rekke sykdommer. Wolbachia-bakterien er helt ufarlig for mennesker, og bakterien finnes allerede naturlig i mange insekter, også i flere myggarter. Men hos de myggartene som sprer noen av de verste sykdommene, finnes bakterien vanligvis ikke.
Gode bakterier skaper farlig virus
Det er det organisasjonen World Mosquito Program prøver å endre på. Ved å avle og spre mygg med Wolbachia-bakterien, kan man forhindre at myggene sprer sykdommer som zika, dengue og gulfeber.
Metoden har allerede vist seg å være effektiv. I et vitenskapelig forsøk i byen Townsville i Australia ble antall tilfeller av denguefeber redusert til null, da man slapp de spesielle myggene fri. Og når det først er sluppet løs tilstrekkelig med mygg, trenger man ikke spre flere. Myggene viderefører selv bakterien fra generasjon til generasjon.
Det er ikke kun skolebarn som hjelper med å slippe løs mygg. De blir også spredt til fots, fra biler og fra luften via droner. Det skal bekjempe farlige sykdommer på en naturlig og effektiv måte uten å bruke insektgift.
Myggspredere stormer frem
World Mosquito Program startet i 2011 som et forskningsprosjekt for å stoppe sykdommen denguefeber. Men metoden med å spre mygg med nyttige bakterier viste seg hurtig å være effektiv mot en rekke andre myggbårne sykdommer, og derfor har prosjektet nå vokst til en internasjonal organisasjon med myggspredningsprosjekter i 12 land. Vi finner det i blant annet Brasil, India, Sri Lanka og Vietnam