13. november 2019

To av tre typer polio utryddet

Verden er nå veldig nær å endelig bli kvitt sykdommen som rammer barn.

Først var det tre, så var det to, og forrige uke ble det offisielt annonsert at det kun er ett slags naturlig forekommende poliovirus tilbake i verden. Og denne siste varianten av sykdommen, vill poliovirus type 1, finnes for øyeblikket kun i Pakistan og Afghanistan. Det betyr at verdens land er nå tett på å nå målet som ble satt i 1988; å utrydde sykdommen fullstendig.

“Dette er et viktig resultat, men vi kan ikke stoppe innsatsen vår nå: Vi skal utrydde den siste type poliovirus også. Det er heldigvis også god nytt fra Afrika, hvor det ikke har blitt funnet poliovirus type 1 siden 2016 på tross av stadig bedre overvåking. Det ser ut til at kontinentet nå er derfor helt fritt for alle ville former for poliovirus, og det er en enorm bedrift,” sier Professor David Salisbury, leder av den uavhengige organisasjon, som verifiserer fremskritt i kampen mot polio.

Det finnes effektive vaksiner mot polio som har blitt utdelt i stor skala i flere tiår via det internasjonale samarbeidet Global Polio Initiativ (GPEI). Det har slått smitten voldsomt tilbake. I 1988, da innsatsen først begynte, var det over 350.000 tilfeller av polio i verden. I 2019 er det inntil videre kun kun 94 konstaterte tilfeller av poliovirus 1 derav 76 er i Pakistan og resten i Afghanistan.

I fjor alene ble nesten en halv milliard barn vaksinert mot polio, og til tross for at rikmannen Bill Gates blant annet har donert store summer til innsatsen ville det ha vært umulig å nå ut til så mange barn uten hjelpen fra over 20 millioner frivillige, som har bragt vaksinen ut til alle verdens kanter, skriver GPEI.