6. juli 2022

Verdens minste havskilpadde har stor fremtid

Naturbevaringsinnsatser har gitt en liten havskilpadde en sjanse til å overleve som art.

Kemp’s ridley er den minste og mest truede havskilpadden i verden, men bestanden har vært stigende siden 1980. Foto: Joshua J. Cotten // Unsplash

Kemp’s ridley er den minste og mest truede havskilpadden i verden, men bestanden har vært stigende siden 1980. Foto: Joshua J. Cotten // Unsplash

Det går bedre med bestanden av verdens minste havskilpaddeart, den såkalte Kemp’s Ridley. På 80-tallet var det kun noen få hundre individer igjen. I dag er det flere tusen av dem. 

Fremgangen skyldes flere innsatser for å beskytte skilpaddene. 

–  Det har hjulpet bestanden at naturvernorganisasjoner har begynt å passe på skilpaddenes reder ved å blant annet begrense adgangen til stranden hvor de legger egg. Utover det har antallet utilsiktede drap med fiskenett redusert, sier Lars Skou Olsen fra Den Blå Planet. Han er ekspert i naturvern. 

“Arribada” 

Kemp’s Ridley-havskilpadder legger ofte eggene sine på én enkelt strand i Mexico. Men cirka hundre av skilpaddene har begynt å spre seg nordover. Og en har for første gang lagt egg på stranden Magnolia i Texas. Det er to mulige scenarioer for hvorfor skilpadden legger egg på en ny strand, mener eksperten. 

–  Enten har den forvillet seg vekk fra stranden, eller så har det vært så mange skilpadder som skulle legge egg på stranden i Mexico at det ikke var plass til den. Det siste ville vært fantastisk, sier Lars Skou Olsen. 

Havskilpadder er helt spesielle dyr, de kan nemlig veldig nøyaktig finne tilbake til hvor de ble født. Dette kan de gjøre da de har en slags innebygd GPS, hvor de benytter seg av jordens magnetiske felter til å navigere rundt på kloden. Det er viktig fordi skilpaddene yngler nemlig der de selv ble født. 

De pleier å legge egg ved “Rancho Nuevo”, en strand i Mexico, hvor de svømmer opp på land i samlet flokk. Begivenheten blir kalt “arribada”, som kan oversettes til “ankomst”. Det det er større sjans for at den enkelte skilpadden overlever hvis de er mange samlet. 

Men det gjør ikke så mye om det er på grunn av forvillelse eller plassmangel, at skilpadden har svømt helt til Texas. For hver gang en Kemp’s Ridley legger egg, er det en suksess for bevarelse av arten. Det sier Pamela Plotkin, direktør for Sea Grant ved Texas A&M University og havforsker med spesialisering i havskilpadder, til CNN. 

En klar suksesshistorie 

Tross fremgangen er Kemp’s Ridley fremdeles den mest truede av alle havskilpaddeartene. Den er annerledes fra andre havskilpadder, som gjør at den er enda mer sårbar. Hvor andre arter legger egg om natten, så legger Kemp’s Ridley sine egg om dagen, når menneskelig aktivitet er størst. Som alle andre havskilpaddearter blir den også presset av fiskeri, fordi den drukner hvis den sitter fast i et fiskenett. Arten etterlater også eggene sine i lang tid før de klekker, og gjør derfor ungene ekstra sårbare for dyr som måker, prærieulver og vaskebjørner eller teknologiske trusler som biler. 

Det skal derfor mer jobb til, hvis bestanden en dag skal kunne klare seg selv uten menneskelig innblanding. 

–  Det kunne også hjulpet mye å sørge for at fiskeri ble forbudt i den tidsperioden hvor de legger egg. Forskere vet jo akkurat når det er og på hvilke strender. Det hjelper jo ikke så mye at de blir beskyttet inne på land, hvis de blir fanget av en fiskekutter i det sekundet de kommer ut i havet. Eller så kunne man laget en marin nasjonalpark, hvor området var fredet året rundt, drømmer Lars Skou Olsen høyt. 

Skilpaddene har en stor fremtid, hvis de fortsetter å formere. 

– Suksesshistorien er helt klart at det blir flere av de. Kjønnsmodne hunner legger i gjennomsnitt over hundre egg to-tre ganger per ynglesesong, så hvis ungene overlever, blir det raskt mange skilpadder. Men den ekte suksesshistorien blir når de kan klare seg selv.