5. mai 2023

Hver dag i 10 år har 90 000 nye mennesker fått tilgang til strøm i India

India har gjort enorme fremskritt med å utbre elektrisitet, for regjeringen har jobbet hardt for at 99 prosent av befolkningen nå skal ha tilgang til strøm. Det reduserer både fattigdom og gir bedre helse.

Hver eneste dag i ti år har 90.000 flere indere fått tilgang til strøm. Foto: Shruti Singh

Hver eneste dag i ti år har 90.000 flere indere fått tilgang til strøm. Foto: Shruti Singh

– Da jeg var student var det enorme strømbrudd under eksamensperioden, så vi måtte sitte i måneskinnet for å lese. Hvis det ikke var stjerneklart, klatret vi opp i gatelyktene og vendte lyset mot husene våre slik at vi kunne lese, mimrer Lasya Gopal.

Hun jobber hos The Energy and Resources Institute i byen Bengaluru. Det er en uavhengig organisasjon for bærekraftighet i India. 

– Når jeg tenker på det er det utrolig at vi har kommet så langt. Det er jo bare 25 år siden, sier hun.

For utviklingen går raskt i det folkerike landet. I 2010 hadde 76 prosent av Indias befolkning tilgang til strøm, men ifølge de nyeste tallene fra 2020 har 99 prosent nå tilgang. På bare ti år har det blitt bygget elektrisk infrastruktur til 331.800.000 personer. Det betyr at over 90.000 flere indere hver dag har fått tilgang til strøm i denne perioden. 

– Det er en kjempeprestasjon å få elektrisitet i stort sett hele landet, fra store fjellandskap til fjerntliggende regnskoger, sier Lasya Gopal. Hun forteller at den enorme fremgangen med å utbre strøm i India skyldes et stort politisk arbeid og enorme investeringer, som nå gir bedre levekår for millioner av mennesker. 

For når man har strøm betyr det blant annet at man har lys etter mørkets frembrudd, at man kan lade opp telefonen sin, og at maten ikke lenger blir laget over bålet, noe som er veldig helseskadelig.

Elektrisitet gir bedre liv

Selv om du kanskje ikke tenker over det, så har lyset en viktig betydning. 

– Lys er spesielt viktig for personer med små bedrifter, som om kvelden kan sy, lage røkelsespinner eller fyrstikker og dermed tjene mer penger, sier Lasya Gopal.

Lys gir også muligheten til å studere om kvelden, slik at man ikke som Lasya Gopal må lese i gjenskinnet fra gatelysene. Foruten lys, gir strøm også muligheten for internett, slik at nettundervisning blir tilgjengelig i fjerntliggende områder i India. Med dette bidrar lys faktisk til å redusere fattigdom. 

Men tilgang til strøm har også en direkte påvirkning på befolkningens helse, da mange lager mat over bålet og røyk slipper ut giftige partikler som pustes inn.

Hun forklarer at det er flere dødsfall forårsaket av lungesykdommer, spesielt hos kvinner og barn, sammenlignet med dødelige sykdommer som aids og kreft. 

Parallelt med at strøm har blitt utbredt i India har den delen av befolkningen som har fått rent brensel til matlaging, også vokst. I 2010 hadde 35 prosent av befolkningen tilgang til rent brensel, og i 2020 var det steget til 68 prosent. Det vil forlenge livet til mange mennesker. 

Strømkvalitet

Selv om det har blitt gjort kjempestore fremskritt i India, er det fremdeles utfordringer. 

– Det er fremdeles ikke installert kabler i alle husstander, men det er på vei og det er et spørsmål om tid, sier Lasya Gopal.

Når 99 prosent har tilgang til strøm betyr det helt praktisk at de har tilgang til enkelt lys, oppladning av en mobiltelefon eller til en radio fire timer om dagen. Men i en indisk undersøkelse mente 28 prosent av forbrukerne at strømforsyningen ikke var god nok, forklarer hun. 

Derfor er det behov for å investere og modernisere teknologien til det nåværende strømnettet, mens landets økonomi vokser. 

– Vi er fremdeles ikke i stand til å levere strøm i den grad det er etterspurt, sier hun.

Klimahensyn

Mens etterspørselen til elektrisitet vokser i India blir størstedelen av strømmen deres produsert av kull og olje, og det fører naturligvis til spørsmålet om landets hensyn til klimaet. 

– Her må vi finne en mellomting i hensynet til mennesker og klima, sier Lasya Gopal. Nettopp derfor satser India nå også stort på sol- og vindenergi, som er en billig og rask måte å omstille seg til grønn energi.

India har forpliktet seg til å være CO2-nøytrale i 2070. Det er 20 år etter Europas målsetting, men allerede i 2030 skal 50 prosent av Indias energi produseres av fornybar energi. Og det går langsomt den riktige veien, for andelen sol- og vindenergi har blitt fordoblet fra 4 til 8 prosent fra 2016 til 2021. 

Strømforbruket i India vil likevel også stige når den siste prosenten får tilgang til strøm. Det tilsvarer 14 millioner mennesker. Men her er det viktig å huske at en innbygger i India slipper ut 1,9 tonn CO2 hvert år, mens en innbygger i Australia kommer helt opp i 15 tonn CO2 per innbygger.