23. juni 2023

Myggprosjekt har nesten stanset denguefeber i Colombia

En ny metode for å bekjempe denguefeber har hatt stor suksess i Colombia. I stedet for å drepe mygg som sprer sykdommen, avler man flere.

Foto: Hans / Pixabay

Foto: Hans / Pixabay

Klask! Sånn ender mange møter mellom mygg og mennesker. Og når myggen er most, slipper man både kløende myggstikk, irriterende summing og ikke minst de farlige sykdommene som myggen sprer – i hvert fall inntil neste mygg kommer summende. Og neste etter den igjen. 

Men selv hvis man moser millioner av mygg, og bruker insektgift på dem, vender de alltid tilbake til slutt. 

I Colombia har de derfor begynt å bruke en helt annen strategi mot mygg som sprer en rekke tropiske sykdommer. I stedet for å prøve å drepe mygg, har en organisasjon i Colombia siden 2015 gjort det motsatte: De har avlet og satt ut enda flere mygg. 

Den nye strategien har fått antall av smittede personer til å falle markant: Det er nå minst 94 prosent færre tilfeller av denguefeber i Aburrá-dalen, hvor blant annet storbyen Medellín ligger. Det viser en evaluering laget av organisasjonen bak prosjektet, World Mosquito Program. 

Bakterie blokkerer for skadelig virus

Umiddelbart kan det virke selvmotsigende, at flere mygg gir færre problemer. Forklaringen er at de mange millioner mygg som forskerne klekker og slipper ut i det fri, ikke er helt alminnelige mygg. De har nemlig blitt podet med en særlig bakterie, som heter Wolbachia. Når bakterien er inne i myggen forhindrer den at myggen kan spre en rekke virus, som blant annet dengue, zika og chikungunya. 

Selve bakterien gjør hverken mygg eller mennesker noen skade. Den finnes allerede i mange andre insekter, men normalt ikke inne i mygg som sprer sykdommer. Og når man slipper mygg med Wolbachia-bakterien løs i et område, sprer myggen selv bakterien videre til andre mygg. Etter en stund bærer de fleste mygg bakteriene, og dermed blokkeres også muligheten for spredningen av virus. 

Den nye metoden er på vei frem, og har allerede blitt brukt i en rekke land, blant annet i Australia, Vietnam, Indonesia og Brasil. Et studie offentliggjort i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Communications kommer det fram at det har ført til at antall dengue-smittede i områdene har falt markant. 

Barn får myggegg med hjem fra skolen 

Innen de første myggene blir sluppet løs, informerer World Mosquito Program de lokale om hvordan prosjektet fungerer, og innhenter tillatelse. I Colombia støtter over ni av ti colombianere i de berørte områdene prosjektet, og mange av innbyggerne har selv hjulpet med å spre tusenvis av mygg. Blant annet har skoleelever fått små rugekasser med hjem, som klekker massevis av mygg i hagen eller på balkongen. 

Det kommer kanskje til å koste noen ekstra myggstikk, men til gjengjeld kan folk slippe å få denguefeber, som kan være en ekstremt ubehagelig sykdom. På dansk kalles den også “knogleknekkerfeber” (knokeknekkefeber red.anm.), fordi den kan få det til å føles som at man har brukket alle knoklene i kroppen. De fleste kommer seg etter cirka en uke, men sykdommen kan også være dødbringende.