29. februar 2024
Tanzania tar stort skritt mot universell helsehjelp med ny lov
Den nye loven skal sørge for bedre og tryggere helsehjelp for alle, og gratis hjelp til de fattigste.
Foto: CCBY Amiri Said/Management and Development for Health (MDH)/ CDC Global // Flickr
Helseforsikringsloven har som mål å sikre universell helsehjelp for landets innbyggere. Den innebærer blant annet at innbyggere nå blir pliktige til å betale helseforsikring, men den fattigste befolkningen i landet skal unntas å betale fra egen lommebok.
Loven inkluderer dermed de over 15 millioner tanzanianere som har behov for finansiell støtte for å kunne motta helsehjelp, og alle i landet vil nå få et helsekort som viser at de har rett til helsehjelp.
Den nye loven ble signert av president Samia Suluhu 6. desember i fjor og Tanzanias helsedepartement kan dermed begynne å formulere forskrifter for å starte implementeringen av loven som etter planen skal skje i juli.
Fond for finansiering
Den tanzanianske avisen The Citizen skriver at loven først ble lagt frem i parlamentet allerede i 2022, men måtte gjennom revidering fordi det blant annet var usikkerhet og bekymring rundt hvordan loven skulle finansiere helsehjelp for de som ikke har råd til helseforsikring.
Da helseminister Ummy Mwalimu la frem den reviderte loven i 2023 forklarte hun at myndighetene skal etablere et aksjefond som skal finansiere helseforsikring for de fattigste og finansiere kostnadene for å behandle kroniske sykdommer som kreft, nyre- og hjertesykdommer, skriver The Citizen. Inntektene til fondet vil komme fra blant annet avgifter på alkohol, brus, sminke, spill, bilforsikringer og gebyrer for elektroniske transaksjoner.
– Disse inntektskildene er ikke nye, men finansministeren har godkjent at deler av disse inntektene skal finansiere helseforsikring for fattige tanzanianere, sa Mwalimu.
Men det er fremdeles misnøye rundt den nye loven. Til Panorama nyheter forteller helseekspert ved Ephata Mission-sykehuset i Tabora, Deus Kitapondya, at den nye loven har store svakheter, blant annet ved at den mangler en tydelig finansieringsmekanisme.
– Bærekraftig finansiering er avgjørende for å sikre at lokalbefolkningen får adgang til kvalitetstjenester, sier Kitapondya til Panorama.
Mange år med arbeid
Gjennomslaget kommer etter mange års arbeid fra nasjonale og internasjonale sivilsamfunnsorganisasjoner. Blant annet har den norske nødhjelpsorganisasjonen Kirkens Nødhjelp har sammen med kirkenettverket i Tanzania kjempet for den nye helseloven.
– Med denne loven har myndighetene skrevet en viktig kontrakt med innbyggerne sine. Ikke bare vil loven redde utallige liv, men den vil også bidra til en utbygging av helsetilbudet i landet, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Dagfinn Høybråten.
Siste
30. september 2024