I Botswana er de fremdeles hardt rammet av HIV epidemien, men det er lys i mørket. Dora på bildet lever med HIV, men sørget for å komme i behandling så sønnen hennes ble født HIV-fri. Foto: WHO/Letso Leipego

Botswana bekjemper HIV-smitten fra mor til barn

I et land i det sørlige Afrika har det siden 2010 blitt avverget 1,7 millioner nye infeksjoner med HIV hos barn.

Del

Fakta om AIDS:

  • AIDS er en videreutvikling av HIV, som er et virus som gjør at immunsystemet ikke lenger fungerer som det skal. Derfor er personer med HIV meget utsatt for sykdommer. 
  • Uten behandling er AIDS dødelig.
  • HIV kan kun smitte gjennom penetrativ sex, blodoverføring, deling av kanyler, amming og under graviditet fra mor til barn. 
  • I 2021 levde 38 millioner mennesker med HIV. I 2021 døde 650 000 av AIDS. 
  • Ved utgangen av desember 2021 hadde 28,7 millioner mennesker tilgang til antiretroviral behandling, en stigning fra 7,8 millioner i 2010. 
  • Nye HIV-infeksjoner har blitt redusert med 54 prosent siden toppen i 1996. 

 

Kilde: UNAIDS

På kun to tiår har et nasjonalt helseprogram i Botswana med relativt få midler forebygget HIV-smitte fra mor til barn. Før var det hele 40 prosent av HIV-smittede gravide, som ga sykdommen videre. I dag er det under en prosent. 

Gravide kvinner oppfordres til å bli testet for HIV og mødre som tester positivt kommer raskt i behandling, hvor de får antiretrovirale legemidler i resten av graviditeten. Det er legemidler som blant annet hindrer at viruset blir overført til barnet. Dessuten får den nyfødte også behandling de første seks månedene. 

 Fremskrittet med forebygging av mor til barn-smitte av HIV i regionen er virkelig en folkehelsesuksess, med mer enn 1,7 millioner nye infeksjoner hos barn avverget siden 2010, sier Mohamed Fall, som er regional direktør for det østlige og sørlige Afrika i UNICEF i en pressemelding. 

 Vi applauderer Botswana for denne bemerkelsesverdige prestasjonen, sier han. 

En stor prestasjon

I 2013 ble Botswana et av de første landene i verden til å implementere den såkalte “Option B+”. Det er en effektiv livslang behandling for alle gravide og ammende kvinner, som lever med HIV. Behandlingen begynner fra det tidspunktet diagnosen stilles. Og det har funket. 

 Dette er en stor prestasjon for et land som har en av de mest alvorlige HIV-epidemiene i verden – Botswana viser at en AIDS-fri generasjon er mulig, sier DR. Matshidiso Moeti, som er Verdens Helseorganisasjon (WHO) sin regionale direktør for Afrika, i en pressemelding. 

 Denne banebrytende milepelen er et stort fremskritt fremad for å stoppe AIDS på kontinentet. 

Globalt har 15 land lykkes med å eliminere HIV-smitte fra mor til barn. Men de har ikke hatt en så stor epidemi som botswana, hvor hele 30 prosent av befolkningen var smittet med HIV i 1999. 

Født HIV-fri 

WHO har snakket med Dora som bor i landsbyen Serowe i Botswana. Hun er avler fjærkre og hun lever med HIV. Da hun var gravid var hun bekymret for om hun ville overføre viruset til barnet sitt. Derfor meldte hun seg på et program der hun kunne få antiretroviral behandling. 

Hun ventet spent på resultatet fra sønnens HIV-test, og ble lykkelig over at behandlingen hadde fungert. Sønnen hennes ble født HIV-fri. Heldigvis er det i dag sånn at de fleste kvinner i botswana kan kjenne seg igjen i denne opplevelsen.