2. september 2022

Canadisk delstat slutter å fengsle immigranter

I flere år har håndjern og lenker vært virkeligheten for tusenvis av immigranter i Canada. Men etter et stort press fra internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har et av landets største provinser avskaffet de kontroversielle fengslingene.

Illustrasjon: Lauge Eilsøe-Madsen

Illustrasjon: Lauge Eilsøe-Madsen

 Jeg får panikkanfall når jeg ser en grensevakt, sier Sara til Human Rights Watch. I 2012 fikk hun nok av forfølgelser i hjemlandet sitt, og flyktet fra Mexico til Canada. Men i stedet for å bli møtt av åpne armer, ble Sara møtt av håndjern og et fengsel i den vestlige delstaten British Columbia. Tusenvis av immigranter har alene de siste fem årene lidd samme skjebne. 

Men etter et stort press fra Human Rights Watch, Amnesty International og en rekke lokale grasrotbevegelser har myndighetene i British Columbia som den første provinsen i Canada, nå besluttet å slutte å fengsle immigranter. 

Det ble avgjort etter at myndighetene sist måned, avsluttet sin revisjon av avtalen med det canadiske grensebyrået CBSA, som behandler immigrantenes saker. 

 Gjennomgangen viste at aspekter i avtalen ikke stemmer overens med myndighetenes forpliktelse til å opprettholde standardene for menneskerettighetene eller vårt ønske om å sikre sosial rettferdighet og likhet for alle, sier Mike Farnworth, British Columbias minister for offentlig sikkerhet, i en pressemelding. 

I strid med menneskerettigheter 

Siden 2003 har CBSA hatt rett til å holde igjen og anholde immigranter, hvis de vurderer de som en risiko for den canadiske offentligheten eller ved tvil om deres identitet. De immigrantene som ble holdt igjen kunne deretter bli plassert i oppholdssentre eller canadiske fengsler. 

 Det er åpenlyst urettferdig at folk som søker sikkerhet eller et bedre liv, blir fengslet uten å ha gjort noe straffbart, sier Julia Sande, jurist i Amnesty International Canada, som samtidig ikke legger skjul på at det er i strid med internasjonale menneskerettigheter. 

Alene de siste fem årene har 32 000 immigranter blitt holdt igjen av grensevaktene. De fleste har blitt plassert på oppholdssentre, men tusenvis har vært innsatt i canadiske fengsler – vel og merke uten å sone straffedommer. Det viser en rapport fra Human Rights Watch og Amnesty International. 

Felles rapport

I juni 2021 ga de to organisasjonene ut en rapport, som viste en rekke brudd på immigranters menneskerettigheter i canadiske fengsler. Den var direkte medvirkende til at myndighetene i British Columbia reviderte sin avtale med CBSA, hvilket i slutten av juli munnet ut i at provinsen trakk seg ut av avtalen. 

 Vår undersøkelse viste at fengslede immigranter, også de med handicap, regelmessig ble lagt i håndjern, lenket og holdt igjen med litt eller ingen kontakt med omverdenen, sier Samer Muscati, associate director i Human Rights Watch for handicappedes rettigheter i Canada. 

Med ingen grenser for hvor lang tid en immigrant kunne holdes igjen, viste rapporten at over 300 immigranter satt fengslet i over ett år. Den lengste saken varte i over 11 år og involverte en mann med tydelig psykisk lidelse og en identitet som myndighetene ikke kunne fastslå. 

#WelcomeToCanda

Ut over rapporten har de to menneskerettighetsorganisasjonene sammen med andre lokale NGOer startet kampanjen #WelcomeToCanada. Kampanjen setter press på myndighetene i Canadas provinser med et mål om å avskaffe fengslinger av immigranter på tvers av landet. 

 Seieren i British Columbia var et stort skritt i riktig retning, og vi har store forhåpninger om at andre provinser vil følge etter. Det er på tide at Canada virkelig ønsker folk, som søker sikkerhet eller et bedre liv, velkommen, understreker Samer Muscati. 

Juristen Julia Sande mener da også at British Columbias avskaffelse burde ringe en klokke i andre provinser om å følge etter. 

 Vi fortsetter aktivt med vår kampanje i Quebec og Nova Scotia, og forleden annonserte provinsen Saskatchewan at de ville gjennomgå avtalen deres med CBSA, sier hun. 

I British Columbia kan immigranter fremover skifte ut en fengselscelle med et oppholdssteder. Provinsens avtale med CBSA utløper i overensstemmelse med kontraktsbruddet i juli 2023.