22. april 2021

Colombiansk kjempeby satser stort på el-busser

Over tusen nye el-busser kommer nå på veiene i megabyen Bogotá.

Foto: bergslay / Pixabay

Foto: bergslay / Pixabay

I Colombias hovedstad Bogotá har det offentlige bussystemet TransMilenio nå bestilt 1002 elektriske busser som skal på veien i år og tidlig neste år. Det er den klart største enkeltordren for elektriske busser utenfor Kina.

TransMilenio er et stort integrert system for offentlig transport. Bussene har egne baner for å kunne komme seg raskere gjennom trafikken, og passasjerene går av og på bussen via noen spesielle plattformer, der dørene åpnes automatisk akkurat som i et metrosystem, rett over bakken.

Kan forbedre luftkvaliteten i byen

En av kritikkene til TransMilenio-systemet har vært at det ikke ble investert i elektrisk transport under tidligere større innkjøp av busser. Det har nå endret seg, og ifølge myndighetene i Bogotá vil totalt 1485 elektriske busser rulle ut på veiene fra 2020 til 2022.

«Jeg er stolt over at vi nå har en av Latin-Amerikas største flåter med elektriske busser, og det viser at vi er på rett spor med oppgraderingen av flåten», sier María Fernanda Ortiz, leder for TransMilenio.

De mange nye elektriske bussene forventes å forbedre luftkvaliteten i gigantbyen, som har nesten 11 millioner innbyggere. Samtidig er det en klimafordel fordi over 70 prosent av Colombias elektrisitet kommer fra vannkraft.

Sør-Amerikas ledende hovedstad for elektrisk offentlig transport

Elektriske busser øker globalt, men de aller fleste elektriske busser er fortsatt konsentrert i Kina, som har kjøpt inn i store mengder. Andre land har i motsetning ofte vært fornøyd med mindre antall busser og fordelt dem på relativt få ruter. Dette begynner imidlertid å endre seg.

Bogotá er i dag den ledende byen i Sør-Amerika når det gjelder elektrisk offentlig transport. På andreplass finner vi Santiago i Chile, som har 973 elektriske busser. På tredjeplassen må vi litt lenger ned. Mexico City har kun 273. Til sammenligning har den kinesiske kjempebyen Shenzhen allerede 16 000 elektriske busser.

Sør-Amerika har foten på gasspedalen, og ifølge Yale Environment forventer analytikere at de Latin-Amerikanske landene til sammen vil kjøpe inn 5000 nye elektriske busser i året, innen 2025.