24. mai 2019
En ny bølge med klimastreik
For andre gang i år samles unge over hele verden foran landemerker i tusenvis av byer for å vise at det er på tide med klimahandling. Forrige gang var vi 1.6 millioner unge mennesker ute i gatene i over 125 land. Denne gangen ønsker man å mobilisere bredere for å også få med andre sektorer til samhandling.
Det er en bølge som skyller over verden hvor unge spisser albuene og krever å bli hørt. Dette ser vi fra kalde nordlige land, til varme sørlige land. Før valget i Malawi tidligere i uka, gikk flere ungdomsorganisasjoner og andre unge sammen for å skrive et ungdomsmanifest. Dette var deres krav til politikerne. Hva de som unge mener er riktig politikk å føre. De unge står midt oppe i et opprør mot det etablerte. De vet at en ny verden er mulig, og de har hverandre å lene på.
Ungdomsopprøret
Det starta med Greta Thunberg sin ensomme klimastreik før det svenske valget i fjor. En streik hun fortsatte med fordi politikerne fortsatt etter valget ikke innførte gode nok klimatiltak. Deretter spredte det seg til Belgia, og de belgiske jentene Anuna De Wever og Kyra Gantois mobiliserte bredt til klimastreiker for unge. Nå har vi Fridays for Future. Et globalt initiativ som ser unge streike foran rådhus og parlamenter over hele verden – hver fredag.
Både her hjemme og internasjonalt har vi sett i kjølvannet av den forrige globale klimastreiken at unge har fått støtte fra mange ulike hold. Vi har også sett at unge inviteres inn til samtaler med politikere i mye større grad. Politikerne og media har selv definert det som nå skjer som “ungdomsopprøret”. En definisjon mange av de unge i bevegelsen bærer stolt. Likevel er de unge klare: Vi ønsker ikke flere klimatoppmøter eller klapp på hodet, vi krever handling!
Klimakrise
Irland, Storbritannia og Canada har som et resultat av klimastreikene erklært klimakrise. Likeså har flere norske byer gjort det samme. Nå krever ungdommene i Norge at også Stortinget skal erklære klimakrise. – Vi mener at dersom Stortinget erklærer den presserende situasjonen vi er i nå som det den faktisk er: en krise, så vil de også måtte sette alle kluter til verks, påpeker Hege Skarrud, leder i Spire. Videre forklarer hun at en erklæring av klimakrise må følges opp politisk.
Streiken i Norge
Denne gangen er det Natur og Ungdom, Changemaker, Spire, KFUK-KFUM og Skolestreik Norge som organiserer den store nasjonale streiken i samarbeid med mange andre organisasjoner på lokalt nivå. Det vil bli streik fra Kristiansand til Alta, i Bø og Kongsberg, og det er meldt om 26 streiker i flere andre byer og tettsteder i Norge. Forventa antall deltakere er på rundt 20 000.
Bærekraftsmålene + ungdom = sant
Bærekraftsmål 13 lyder som følger: stoppe klimaendringene. Det er det mange som er enig i at vi må få til, men likevel er det alt for få som gjennomfører handlingene og tiltakene det kreves for å oppnå det. For å ha en sjans til å nå bærekraftsmålet, trenger vi handling, og vi trenger det nå.
Klimastreikene og ungdomsopprøret understreker mer enn noen
gang det vi har visst lenge: ungdommen er en nøkkel for å nå verdens viktigste plan – bærekraftsmålene. Vi har kun en klode, og vi har også kun en plan. Heldigvis har vi et ungdomsopprør som ikke har tenkt til å gi seg før den er redda og bærekraftsmål 13 er oppnådd.