25. april 2024
Gratis behandling mot grufull sykdom redder tusenvis av liv i Kambodsja
Bare 50 kambodsjanske leger overlevde Røde Khmers folkemord. Nå går landet fremst mot en av verdens farligste sykdommer.
Et barn blir vaksinert i det nordlige Kambodsja. Foto: Chhor Sokunthea / World Bank CCBY
Det er en bakteriell infeksjon som blir spredt gjennom luften når en smittet person hoster eller nyser. Hvert år koster TB, som sykdommen også er kjent som, omkring 1,3 millioner mennesker livet verden over – flere enn 3.500 om dagen. Det er mer enn dobbelt så mange som som dør av hiv/aids.
Det sørøstasiatiske landet Kambodsja har oppnådd solide fremskritt mot den farlige sykdommen. For bare en generasjon siden hadde landet en av de høyeste smitteratene i verden. Men mellom år 2000 og 2022 har både dødstallene og smitteraten falt med 45 prosent, og det har reddet 400.000 liv siden årtusenskiftet. Den store fremgangen betyr også at Kambodsja ble strøket fra listen over de 30 hardest rammede landene for tre år siden.
Det har skjedd på tross av store utfordringer.
Fra midten av 1970-tallet regjerte Røde Khmer, det kommunistiske partiet og geriljabevegelsen under Pol Pot, Kambodsja og stod i spissen for et av verdens verste folkemord. Det kostet ikke bare mellom en og tre millioner menneskeliv, men etterlot også landets helsesystem fullstendig i ruiner. Da styret veltet, var det færre enn 50 leger igjen i landet, og i løpet av 1980-tallet var landet underlagt økonomiske sanksjoner og plaget av opprør fra restene av Røde Khmer.
De usynlige smittede
I disse dager er de kambodsjanske helsemyndighetene sammen med Verdens helseorganisasjon WHO i gang med en landsdekkende undersøkelse, som skal kartlegge utbredelsen av tuberkulose i landet. Leger og sykepleiere reiser rundt i landet for å teste befolkningen 52 forskjellige steder, særlig for å finne ut av hvor mange smittede som ikke blir diagnostisert og derfor ikke får behandling – og samtidig kan smitte andre. De kambodsjanske helsemyndighetenes senter for tuberkulosebekjempelse, CENAT, anslo at det for bare en håndfull år siden dreide seg om flere enn hver tredje smittede.
Det er disse den nåværende nasjonale undersøkelsen skal være med på å kartlegge.
– Det er viktig å kunne spore utviklingen i tuberkulosesmitte, og samtidig kan de som tester positivt gå gjennom screeningprosessen og bli behandlet. Tidlig behandling kan øke sjansen deres for å bli helbredet og minske risikoen for at de sprer sykdommen videre i lokalsamfunnene, uttalte Huot Chan Yuda, som er lege og direktør for CENAT, til WHO da undersøkelsen startet.
For det er fortsatt store utfordringer. Titusenvis av mennesker blir fortsatt smittet hvert år, og TB koster tusenvis av liv.
Gjenoppbyggingen
De få overlevende legene fra Røde Khmers massedrap begynte selv å utdanne nye kolleger og gjenoppbygge helsesystemet. I 1991 var det omkring 700 leger i landet, men sykehusene var i dårlig stand. Mange steder manglet rennende vann eller mulighet for å fjerne søppel.
Tuberkulosen herjet og mange smittede ble ikke behandlet. Systemet var bygget opp over få, sentraliserte sykehus som befolkningen på landet hadde vanskelig å komme seg til, eller så hadde de ikke råd til behandlingen som kunne ta opptil halvannet år. Mange smittede ventet også med å søke behandling inntil sykdommen ble aggressiv, skriver WHO, og smittet dermed andre i mellomtiden.
I 1993 skulle tuberkuloseepidemien vendes. Regjeringen lagde en ny strategi for å bekjempe TB sammen med WHO, som nylig hadde reetablert kontoret sitt i Kambodsja. For det første ble behandlingen gjort gratis. For det andre gikk man vekk fra de få, sentrale sykehusene i hvert distrikt, og bygger massevis av mindre helsehus ute blant lokalbefolkningen.
Det har ført til at mange flere kambodsjanere nå blir behandlet. Og det har nesten halvert dødstallene fra tuberkulose i landet – som nevnt har det reddet 400.000 liv siden år 2000.
På verdensplan går det fremover – men for sakte. Ifølge WHOs årlige statusrapport om fremgangen mot TB er verden ikke på vei til å nå de tre viktigste målene innen 2025. Likevel skjer det fremskritt: Andelen av smittede har falt med mer enn en fjerdedel siden årtusenskiftet, og den globale kampen mot sykdommen har vært en av de største helseinnsatsene i verden: Vaksiner og behandling har reddet anslått 75 millioner menneskeliv siden år 2000.
●Omkring en fjerdedel av verdens befolkning er infisert med TB-bakterien. Hos de fleste ligger den “i dvale”, og de vil ikke merke noe til den. Mellom 5 og 10 prosent vil med tiden oppleve symptomer og bli syk med tuberkulose. Det er først når man blir syk at man kan smitte andre.
●Mange av symptomene på tuberkulose er både kjente fra andre sykdommer - som hoste, brystsmerter, tretthet og feber - og kan være milde over lang tid når folk er syke. Det betyr at det er enkelt å smitte andre mennesker uten å vite det.