11. april 2019
Indias fattigste får legehjelp
En halv milliard av de fattigste menneskene i India er på vei til å få gratis tilgang til legehjelp og ordentlig behandling på sykehus.
Hvis du ikke selv har penger nok til at betale for å bli behandlet for din livstruende sykdom, så må du bare gå hjem og dø. Selv om dette neppe er blitt sagt så direkte, har det likevel vært det svaret mange av Indias fattigste har fått, når de har søkt hjelp i helsevesenet i India. Men mye tyder på at landets fattigste og syke vil få en bedre behandling fremover.
Helsevesenet Ayushman Bharat
Det nye helsevesenet gir fattige familier en mulighet til å få dekket 500.000 indisk rupi (ca 47.800 kr) i året til medisin og behandling. Støtten gjelder både på offentlige sykehus og de omkring 6000 private klinikkene, som så langt er blitt med i ordningen.
Dette skyldes et nytt helsevesen, med navn Ayushman Bharat, som den indiske regjeringen lanserte for et halvt år siden. Landets fattigste innbyggere kan nå søke på nettet om å få et helsekort som dekker helseytelser opp til en viss beløpsgrense. Inntil nå har over 20 millioner indere fått kortet, og 1,4 millioner har fått betalt behandlingen sin. Det forventes at ordningen på lengre sikt vil komme til å omfatte 500 millioner personer.
I India er det allerede stort sett gratis å gå til lege, men landets offentlige helsevesen er svært dårlig og ekstremt overbelastet. Det skyldes blant annet at India i flere år har investert forholdsvis lite i det offentlige helsevesenet. Hvis en endelig lykkes med å få en konsultasjon, må den syke deretter selv betale for den nødvendige medisinen, hvilket mange de fattigste i India ikke har råd til. Og hvis det er behov for spesialbehandling eller sykehusinnleggelse, er det helt umulig for mange. Færre enn hver femte person i India har tegnet en privat helseforsikring, og derfor forventes det at den nye ordningen kan få en stor betydning for folkehelsen.